Ми у Facebook
22.01.2019, 16:06

Освіта: естонці поділились досвідом

Естонський досвід презентували для керівників професійних закладів.
У рамках проекту «Обмін естонським досвідом для підтримки розвитку професійної освіти і навчання в Україні – Західноукраїнському регіоні» Фондом «Innove» було проведено семінар для керівників професійних (професійно-технічних) закладів Рівненщини.

Вступ 2019: правила прийому до ВНЗ

Заступник директора департаменту професійної освіти МОН Вікторія Карбишева, насамперед, окреслила головні завдання зустрічі: «Підтримка нововведень в галузі ПТО в умовах децентралізації, підвищення рівня знань та навичок керівників навчальних закладів України, планування розвитку закладів, розробка нових стандартів за професіями, затребуваність на ринку праці – кроки, які освітяни Естонії успішно впроваджують з позитивною динамікою».



Говорили про реформи, проекти, ринок праці, SWOT-аналіз, фінансування та інше. Окрім того, член правління Фонду «Innove» Катрі Таргама розповіла про Стратегію неперервного навчання, основна мета якої полягає в тому, щоб надати всім жителям Естонії рівні можливості для неперервного навчання впродовж життя у відповідності до їх потреб і здібностей, змінити підходи до навчання у людей старшого віку.


Очільник освіти Рівненщини Григорій Таргонський підкреслив важливість участі України в подібних проектах. «Сьогодні формується нова система професійної освіти. Естонські колеги, на своєму досвіді, допоможуть розібратися з низкою питань, що стали викликами у зв’язку з децентралізацією влади. Зокрема, це − фінансування професійно-технічних закладів, модернізація низки професій, що втратили свою актуальність на ринку праці. Подібна практика є перспективною для професійної освіти Рівненщини, а ми відкриті до співробітництва», – зауважив Григорій Таргонський.


Після презентаційних доповідей учасники семінару працювали в групах та ознайомилися з матеріально-технічною базою Рівненського вищого професійного училища ресторанного сервісу та торгівлі, яка за останні роки значно змінилася та покращала.

Варто зауважити, що мережа закладів професійної (професійно-технічної) освіти Рівненської області налічує 19 закладів, у яких навчається понад 9 тисяч учнів.





На правах реклами