Ми у Facebook
12.04.2019, 12:40

Чадний газ - тихий убивця

Як вберегтися від отруєння та як розпізнати інтоксикацію цією невидимою отрутою.
Коли одночасно використовувати електровитяжку та димохідний газовий прилад при герметично зачинених вікнах у димоході може виникнути зворотна тяга, а в приміщенні - накопичуватиметься чадний газ.

До слова, 1% чадного газу в повітрі може призвести до смерті за кілька хвилин.

Чадний газ не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Він утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Тобто, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може збиратись чадний газ. Крім того, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах, а через це небезпечні продукти горіння не виводимуться назовні і накопичуватимуться у приміщенні.

Чадний газ (СО) небезпечний тим, що потрапляючи в кров, він сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень по організму. Через це людина гине як від задухи.

Знаходження протягом двох годин в приміщенні з концентрацією СО у повітрі лише 0,1% призводить до втрати свідомості, після чого людина може швидко померти. Втрата свідомості супроводжується таким знесиленням, що людина навіть помітивши небезпеку, вже неспроможна врятуватись.



Як вберегтись від отруєння

- Тримайте відкритою кватирку (чи встановлюйте вікно на провітрювання) весь час користування газовими приладами. За щільно зачинених вікон у холодну погоду, обмежується циркуляція свіжого повітря. Тож, при роботі газових приладів у повітрі підвищується концентрація шкідливих продуктів згоряння.

- Користуйтеся газовими приладами тільки при наявності тяги в димоходах і вентиляційних каналах (ДВК). Перевіряти тягу потрібно перед включенням і під час використання газових приладів.

На Рівненщині через камін чадним газом отруїлися мати і троє дітей

- Не користуйтеся електровитяжкою (та взагалі її не встановлюйте!) у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід. Якщо одночасно працюють така витяжка та димохідний газовий прилад (котел, колонка), електровитяжка створює зворотну тягу, через що утворюваний у процесі горіння чадний газ, не виводиться у димохід, а накопичується у приміщенні.

- Не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга.Слідкуйте за кольором полум'я на пальниках - має бути синім або фіолетовим. Жовте полум'я - це ознака неповного згоряння газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.

Трагедія на Рівненщині: Подружжя та їх син отруїлись чадним газом

- Експлуатуйте тільки справні газові прилади, в т.ч. зі справною автоматикою безпеки.

- Не користуєтеся газовими приладами не за призначенням. Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

- Слідкуйте за технічним станом димових і вентиляційних каналів (ДВК). Вони повинні бути цілими і незасмічені. При необхідність звертайтеся в спеціалізовану організацію для ремонту ДВК. З якою періодичністю необхідно перевіряти ДВК і хто може це робити читайте тут. У зимовий період, щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів, не рідше раз на місяць оглядайте димові канали.

ПАТ "Рівнегаз" попереджає: чадний газ - тихий вбивця!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Перша допомога при отруєнні чадним газом — поради





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ