Ми у Facebook
29.01.2019, 16:40

Кір у Рівному: цифри, факти і тенденції(+КОМЕНТАРІ)

У Рівному складна ситуація із захворюванням на кір. За перший місяць нового року захворіло більше двох сотень осіб. У місті сотні дітей, які відвідують школи та дитячі садочки - не вакциновані. Хвороба охоплює все більшу кількість людей, зафіксовані навіть два летальні випадки від кору вже у 2019 році.
На спільній прес-конференції управління охорони здоров’я, управління освіти та Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ України щодо складної ситуації захворюваності на кір у місті Рівному розповіли про те, на скільки складна ситуація із захворюваністю, як вакцинуватись і чи якісна вакцина, що наявна в області, а також обговорили питання введення обмежувальних заходів до дітей, які не вакциновані, але відвідують школи та дитячі садочки.

Нагадаємо, "ОГО" інформувало про кількість хворих на кір у Рівному та області.

- За останні 37 років такої високої захворюваності у нас не було. З початком 2019 року ситуація ускладнилася. По області ми маємо 1112 хворих і кількість хворих збільшується з кожним тижнем. Ми вже маємо два летальних випадки. У цьому році помер житель Рівненського району у віці 49 років та 27-ми річний житель Дубровицького району. Кору легко запобігти – просто зробити щеплення, - розповів завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань івненського обласного лабораторного центру МОЗ України Віктор Мороз.

На даний момент 8000 дітей на Рівненщині не вакциновано від кору. Це потенційні жертви кору, які можуть захворіти.

Головний педіатр міста Юрій Тихонович Денисенко детально розтлумачив ситуацію з вакцинацією проти кору у Рівному та наголосив на законності вимоги до батьків, щоб ті щепили своїх дітей:

- На сьогодні ми зробили перелік нещеплених осіб і нарахували біля 600 осіб, також 3000 осіб не має повного циклу вакцинації. І виникло питання, що з ними робити, які причини. Казали вакцина неякісна, але це не так. Вакцина якісна – бельгійська, яка дуже добре переноситься дітьми. За минулий рік ми щепили 10 тис дітей і майже ніяких побічних реакцій не виявили. 40% захворівших це дорослі, які важче переносять це захворювання. Тому важливо донести до людей – іншого захисту від кору крім вакцинації немає. Наше завдання – дощепити тих хто не щеплений, завершити повний цикл вакцинації у тих, хто робив щеплення лиш раз. Педіатрична служба виступає за те, щоб при проведенні вакцинувального процесу виконувались вимоги наших законів. Є Закон України «Про захист населення від інфекційних захворювань», згідно якого не дозволяється відвідувати дитячі колективи дітям не щепленим і є Листи МОЗ України і Міністерства освіти, які також забороняють таким дітям відвідувати дитячі колективи. Наша пропозиція – тих хто відмовляється, або не хоче щепитись перевести на дистанційну форму навчання, - запевнив Юрій Тихонович.

Чи оголосять у рівненських школах карантин?

Діти, які не мають щеплення вчитимуться дистанційно – запровадження таких обмежувальних заходів можливе за тиждень, після того як з батьками та керівниками шкіл, вчителями проведуть роз’яснювальну роботу. Про це розповіла заступниця начальника управління освіти міста Рівне Катерина Іванівна Сичик:

- Для того, щоб дитина могла навчатись в організованому колективі вона повинна бути щеплена. Ми наголошуємо батькам, якщо ваша дитина не буде щеплена ми будемо змушені перевести її на індивідуальну форму навчання. Тому закиди про те, що ми не забезпечуємо право на освіту, яке прописане в Конституції, то це неправда, адже ми надаємо це право, але через іншу форму навчання. Ми будемо змушені перевести не щеплених дітей на індивідуальну форму навчання до тих пір поки дітей не щеплять.

В Україні від кору помер чоловік

ПІДСУМКИ:

- карантину у Рівному не буде;
- розглядається пропозиція про введення обмежувальних заходів для невакцинованих дітей;
- вакцина від кору доступна по всій області, безкоштовна, безпечна;
- кількість хворих зростає з кожним тижнем;
- дорослі переносять кір важче і також потребують вакцинації;
- "липові" довідки про вакцинацію від кору можу зіграти злий жарт зі здоров'ям.





На правах реклами