Ми у Facebook
04.02.2019, 13:20

Обмінник онлайн: один клік – і ти купив валюту

Новий закон «Про валюту», ухвалений депутатами у червні минулого року, нарешті почне діяти. З 7 лютого Нацбанк лібералізує валютний ринок, дозволяючи все, що не заборонено.
Однак чи зможуть українці скористатись «валютною свободою»? Центр громадського моніторингу та контролю, з’ясував, що зміниться для громадян.
Відповідно до закону, банки та інші фінансові компанії зможуть продавати валюту онлайн фізичним особам. Але не більше суми, що еквівалентна 150 тисяч гривень, на день.

«Онлайн-купівля – це те, чого ми чекали більше ніж 10 років. Це не тільки просто для клієнтів, це зручно: один клік – і ти купив валюту, тобі не потрібно виходити з дому, шукати по відділеннях валюту. Ти усуваєш операційний ризик: не несеш цю валюту в руках. Водночас це дуже зручно для банку, тому що знижуються витрати на інкасацію відділень і знижуються ризики», – зазначила начальник управління казначейства «Банку Форвард» Наталя Шишацька.

Обмінювати валюту можна буде в банкоматах і терміналах

Тим часом у Приватбанку вже оголосили про запуск оновленої послуги. У мобільному додатку «Приват24» клієнти зможуть миттєво купувати і продавати долари та євро. При цьому валюта конвертуватиметься безготівково: клієнт зможе отримати гроші лише на свій рахунок. Миттєвої видачі готівки не буде.
«У терміналі самообслуговування можна буде вставити валютну купюру і після конвертації в гривню отримати зарахування на свій гривневий рахунок. А можна не вставляти купюру, можна вибрати в терміналі два свої рахунки – валютний і гривневий, і за допомогою терміналу провести покупку або продаж валюти», – уточнив член правління Приватбанку Олексій Шабан і додав, що перераховувати валюту третім особам не дозволять.

Курс долара та євро на "п'ятачку" у Рівному

У банку обіцяють, що «Приват24» стане відкритою платформою, доступною для клієнтів всіх українських банків. Щоб здійснювати платежі, у додатку можна буде зареєструвати інші картки. У Приватбанку прогнозують, що клієнти купуватимуть не більше 1 тисячі доларів на добу.
Скептики зауважують, що онлайн-обмін валют буде не дуже популярним через те, що українці віддають перевагу готівці і не схильні зберігати заощадження в банках. Прихильники цифрової економіки більш оптимістичні у своїх прогнозах. Але всі сходяться на думці, що нововведення загалом не збільшить попит на валютні операції серед населення.

Валюту можна обміняти в поштових відділеннях

«Послуга буде затребувана клієнтами, які надають перевагу дистанційному банківському обслуговуванню і безготівковим розрахункам. Проте загальний рівень попиту на валюту з боку населення визначається не стільки каналами її купівлі, скільки інфляційними і девальваційними настроями та очікуваннями», – переконаний директор казначейства «Банку Кредит Дніпро» Олег Курінний.





На правах реклами