Ми у Facebook
07.02.2019, 17:21

У Рівному відбудуться змагання із шашок-100

фото з CESMA.MD

Початок змагань -за лічені дні.
Два дні поспіль - 9 та 10 лютого у Рівному, в приміщенні Рівненського регіонального центру "Інваспорт, що знаходиться на вулиці Поштова, 5, відбудеться чемпіонат Рівненської області з шашок-100. Змагатимуться спортсмени з ураженнями опорно-рухового апарату, вадами зору та вадами слуху.



Змагання стартують 9 лютого. Урочисте відкриття та початок змагань заплановані на 11:30.

Про це повідомили з Рівненського регіонального центру "Інваспорт".

Довідка: Існує багато різновидів шашок. У більшості з них гра ведеться на клітинковій дошці, гравці почергово роблять хід, пересуваючи одну зі своїх шашок по діагоналі. Шашка може перестрибнути через шашку супротивника, якщо за тією є вільне поле. При цьому шашка супротивника знімається з дошки.Бити фігуру в шашках обов'язково. При досягненні шашкою останнього ряду вона стає дамкою. Дамка може рухатись по діагоналів, в одному напрямі, і пройти велику кількість кліток. Гра ведеться до повного знищення сил супротивника. Якщо такого знищення досягти неможливо, реєструється нічия.

У міжнародних шашках гра проходить на дошці розміром 10х10, тому міжнародні шашки називають ще стоклітковими. Для нотації чорні поля пронумеровані від 1 до 50, починаючи зверху. На початку гри шашки розташовуються на полях 1-20 (чорні) і 31-50 (білі). Першими ходять білі.

Загальні правила гри дуже схожі на правила російських шашок, однак є три відмінності.

Правило більшості — при кількох варіантах побиття гравець зобов'язаний побити максимальну кількість шашок.
Якщо шашка потрапляє на дамкове поле під час побиття, то вона стає дамкою тільки з наступного ходу.
Якщо шашка в процесі побиття пройшла через дамкове поле, але була зобов'язана бити далі, зупинившись врешті на недамковому полі, то вона залишається простою шашкою.

Стокліткові шашки з огляду на більший розмір дошки і більшу кількість шашок, а також на специфічні правила, є комбінаційнішими, ніж російські. Однак, для того, щоб упіймати одну дамку супротивника гравцеві потрібно чотири свої дамки (в російських шашках вистачає трьох, якщо захоплена велика діагональ), що спричиняє в іграх на високому рівні велику кількість нічиїх.

(За повідомленням Вікіпедії, uk.wikipedia.org)





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ