Ми у Facebook
07.02.2019, 16:40

У Рівному немовлята захворіли на кір

Завідувачка інфекційного відділення Рівненської центральної міської лікарні Надія Сидорук розповідає, що навіть доводилося лікувати хворе на кір немовля і на восьмий день після народження.
Семимісячні малюки захворіли на кір. Їх госпіталізували до інфекційного відділення для дітей до Рівненської центральної міської лікарні.



Загалом, минулого року проліковано у стаціонарі 295 дітей з обласного центру, навколишніх сіл та майже зі всієї області. До року – 45. Консультацію лікаря отримали вже цього року батьки 70-ох дітей, яких лікували амбулаторно. Сорок сім – стаціонарно. Тож що таке кір і як лікують дітей – в інтерв’ю завідувачки інфекційного відділення РЦМЛ Надії Василівни Сидорук.

- Надіє Василівно, то що таке кір?

- Кір – це небезпечне вірусне інфекційне захворювання, доволі виснажливе. Інфекція передається потоком повітря. Симптоми такі – запалення верхніх дихальних шляхів, нежить, кон’юнктивіт, кашель. Кашель під час кору надокучливий, сухий. Хворобу супроводжує висока температура 39 – 40 градусів. Згодом на шкірі з'являється дуже помітний висип червоних цяток . Доволі часто буває розріджений стілець у дітей.

- У яких випадках стаціонарне лікування необхідне?

- Госпіталізація необхідна, коли захворювання проходить важко з високою температурою. Особливо, коли погіршився стан дитини, вона млява, не їсть, мало п’є, наростає кашель. Бажано, щоб дітей до 2 років лікували від кору стаціонарно. Бо ускладнення можливі на будь – якому етапі захворювання. І на ранньому, у катаральний період може бути рання пневмонія. Цих дітей треба тримати на контролі під наглядом лікаря.

- Пані Надіє, які можуть бути ускладнення?

– Ця інфекція надзвичайно сильно понижує імунітет. Ускладнення може зазнати дихальна система - це пневмонія та бронхіт. А також можливі отити, ларингіти, порушення роботи шлунково – кишкового тракту.

- Медики переконують, що найефективнішим захистом від кору є вакцинація. Дітей щеплюють у 12 місяців та 6 років.
- У мене, як у лікаря, ніколи навіть не поставало питання щеплювати чи ні. Двоє моїх онуків вакциновані згідно Календаря щеплень від усіх небезпечних захворювань. Ось вам цифра для роздумів - 80 % усіх дітей, яких лікували у нашому стаціонарі, є нещеплені . Або щеплені лише один раз. Звісно, щеплені діти теж можуть захворіти. Але при цьому вони легше та швидше перемагають хворобу. Набагато рідше у них бувають ускладнення. З тими мамами, з якими я спілкувалася у нас в лікарні, більша частина погоджується на вакцинацію. У меншості - ті, які проти. Скажіть, як можна зараз пускати у світ свою дитину незахищеною від хвороб?!

Записала Алла Сищук





На правах реклами