Ми у Facebook
08.02.2019, 17:29

Ендопротезування суглобів: показання, протипоказання, техніка проведення

У статті розповідається про такий метод лікування суглобової патології, як ендопротезування. Описано техніки операції, вказані показання і протипоказання для проведення.
Ендопротезування суглобів - найбільш ефективний метод лікування захворювань, що супроводжуються патологічними змінами або й руйнуванням зчленувань кінцівок. Відноситься до високотехнологічних методів і здійснюється тільки у великих клініках.

Основні поняття


Ендопротезом називають штучно створений засіб або механізм, який може замінити будь-який внутрішній орган людського тіла. Протезування в ортопедії - метод відновлення анатомічної і функціональної цілісності суглоба, яка була порушеною з приводу будь-якої причини. Щоб ознайомитися з основними поняттями ендопротезування в ортопедії і травматології, ми досконально вивчили інформацію з сайту https://ortho.in.ua/ професора Полуляха М.В., який вже декілька десятків років проводить подібні складні операції по заміні суглобів і ділиться цікавими випадками на сторінках свого сайту.

Протези виготовляють з матеріалів, що володіють високою міцністю, гіпоалергенністю, здатністю приживатися в людському організмі. Якісний протез може прослужити до 30 років.

До складу протезу входять:

• нержавіюча сталь;
• міцна кераміка;
• спеціальний фіксуючий сплав.

Виготовляються штучні суглоби за спеціальними технологіями.
Протезування може бути частковим або повним. При частковому протезуванні замінюються тільки частини, які були зруйновані. Повний же має на увазі заміну всього суглоба.

Покази до заміни суглобу


Здійснюється заміна суглоба на штучний при таких захворюваннях:

• артрози і артрити в стадії повного руйнування;
• асептичні некрози;
• внутрішньосуглобові переломи;
• дисплазія;
• перелом шийки стегнової кістки;
• онкологічні ендопротези.

Невідкладними показаннями до проведення операції є переломи і пухлини. Ендопротезування великих суглобів проводиться значно частіше, ніж дрібних.

Протипокази


Для операції існує ряд протипоказань. Їх поділяють на абсолютні і відносні.
Абсолютні – це ті, які усунути неможливо. До них відносять:

• декомпенсовані захворювання серця, легень, нирок, ендокринні захворювання;
• психічні розлади;
• порушення рухової функції;
• наявність гнійних захворювань.

Де здійснюються подібні оперативні втручання


Проводяться операції суглобового ендопротезування в великих клініках і наукових медичних центрах, наприклад, в НДІ травматології і ортопедії. Займаються оперативними втручаннями фахівці високого рівня кваліфікації.




Протезуванню можуть піддаватися різні суглоби - як великі, так і дрібні. Для кожного випадку є інструкція, що описує загальноприйняту техніку проведення операції і розхідні матеріали, які використовуються при ній.


Розроблено методичні посібники з ендопротезування суглобів, якими користуються лікарі при підготовці до оперативного втручання. У таких посібниках описані покази і протипокази до операцій, способу їх проведення. Дано вказівки щодо ведення хворого в післяопераційному періоді.

Заміна кульшового або тазостегнового суглобу


Кульшовий суглоб - найбільший в організмі людини. Операція по його заміні найбільш складна і технологічно важка. Необхідність в ній виникає на останній стадії коксартрозу або переломі шийки стегна.


Для літніх пацієнтів при відсутності абсолютних протипоказань заміна кульшового суглобу на штучний - найкращий варіант відновлення рухової функції. У більшості випадків здійснюється тотальне ендопротезування - тобто заміна всього суглоба. Ходити пацієнту дозволяють вже на наступний день після операції. Виписка зі стаціонару здійснюється на 5-7 день.


Ендопротезування колінного суглобу


Здійснюється найчастіше пацієнтам, які перенесли травму чи мають важкий ступінь артрозу. Існує багато різновидів протезів колінних суглобів. Підбирають протез індивідуально, в ряді випадків за допомогою спеціальної комп'ютерної програми. Після операції пацієнтові дозволяють повне навантаження оперованої кінцівкм на наступний день після операції. Виписка здійснюється через 5 днів.


Окремо можна виділити внутрішньосуглобове введення протезів синовіальної рідини . Це не різновид протезування, а метод консервативного лікування. Полягає він в ін'єкції в порожнину суглоба речовини, за своїми властивостями повторює суглобову рідину.


Ефективність операції


Протезування дозволяє максимально відновити ушкоджений суглоб і повернути функціональну рухливість кінцівки. Правильно встановлений протез практично не відрізняється від природного зчленування і дозволяє виконувати весь обсяг рухів кінцівки. Операція позбавляє людину від больових відчуттів, повертає йому працездатність.


По показанням також проводять операцію реендопротезування суглобів. Це повторне оперативне втручання, яке може бути виконане з кількох причин:

• розвиток нестабільності протеза;
• помилки при постановці протеза і його неспроможність;
• виникнення нагноєння в області оперованого суглоба.

Повторні операції проводять нечасто.

Реабілітація


Реабілітація після ендопротезування суглобів є обов'язковим компонентом лікування. Щоб протез повноцінно виконував свої функції, кінцівку потрібно розробляти. Дозовані навантаження на замінений суглоб дозволяються вже на наступний день після його імплантації. Методист-реабілітолог навчає пацієнта масажу та лікувальної гімнастики. Поки хворий перебуває в стаціонарі, він виконує вправи разом з інструктором. Після виписки йому потрібно займатися гімнастикою вдома протягом декількох місяців. Обмежень звичного способу життя після протезування звичайно не має. Людина може займатися професійною діяльністю, спортом з урахуванням рекомендації лікаря. Отже, ендопротезування - сучасна операція, яка дозволяє людині повернутися до нормального способу життя після важких захворювань або травм суглобів.





На правах реклами