Ми у Facebook
11.02.2019, 17:12

На Берлінале підтримали Олега Сенцова (+ФОТО, ВІДЕО)

фото Укрінформу.

Ув’язненого українського режисера не забувають.
Автори фільму «Містер Джонс», прем’єрний показ якого відбувся yа кінофестивалі Berlinale, виступили із закликом звільнити українського режисера Олега Сенцова, якого російська.

фото Укрінформу.
фото Укрінформу.


Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

фото Укрінформу.
фото Укрінформу.


«Переглядаючи сьогодні цей фільм, я думала про нашого колегу Олега Сенцова, українського режисера, та про його співвітчизників, політичних в’язнів, яких утримують в Росії. Ми думали про них, коли створювали цей фільм. Ми про них не забудемо», - сказала режисер Аґнєшка Холланд після завершення показу.

фото Укрінформу.
фото Укрінформу.


Перед його початком творча команда влаштувала флешмоб відразу на Червоній доріжці фестивалю з плакатами FreeSentsov і Freedom of speech is not a crime, портретами Сенцова.

До акції долучилися українські активісти.



Кримчанин, український режисер Олег Сенцов отримав 20 років ув’язнення в колонії строгого режиму на Ямалі. Російський суд визнав його винним у спробі здійснити теракт. Як стверджує слідство, Олег Сенцов планував взірвати вибухівку поблизу меморіалу «Вічний вогонь» і пам’ятника Леніну в Сімферополі у 2014 році.

Сенцов голодував понад 140 днів з вимогою звільнити усіх українських політв’язнів. В суботу, 6 жовтня, припинив голодування через те, що до нього планували застосувати примусове годування.

Навіть перебуваючи у російській колонії, продовжує роботу над сценарієм про життя ув'язнених.

У 2018 році Олег Сенцов отримав відому премію Сахарова "За свободу думки".

Підводячи підсумки 2018 року, деякі кінокритики назвали Олега Сенцова впливовим кінодіячем.

Нещодавно прийшов лист від Олега Сенцова, де йдеться, що він почувається краще.

Також у Києві друком вийшла друком книга Олександра Мімрука «Олег Сенцов» англійською мовою.

Нещодвано стало відомо, що, навіть перебуваючи за ґратами, Олег Сенцов дописав новий роман і не планує полишати творчу діяльність.

Довідково: Берлінський міжнародний кінофестиваль (Берлінале) — міжнародний кінофестиваль категорії А, який вважається одним із найпрестижніших фестивалів Європи та світу у сфері кіно. Проходить щорічно у лютому в Берліні, починаючи з 1951 року.

Близько 400 фільмів презентуються в різноманітних секціях. Враховуючи понад 230 000 проданих квитків і близько 430 000 глядачів (серед них фахівці у даній сфері), Берлінале вважається найбільш відвідуваним фестивалем світу. (Вікіпедія).





На правах реклами