Ми у Facebook
13.02.2019, 16:40

Чи існує церковне розлучення, або Як "розвінчатися"

Що робити, якщо розлучаєшся, а шлюб вінчаний?
Таїнство вінчання, а також існування чи відсутність церковного розлучення викликає в людей чимало питань.

– Чи існує церковне розлучення, адже часто ми чуємо про це? Настоятель парафії "Святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії" у Рівному протоієрей Василь ПРИХОДЬКО дав роз'яснення ситуації:

– Такого як церковне розлучення не буває. Церква просто може дати людині благословення на другий шлюб. А розвінчання чи ще щось подібне – це людські вигадки. І благословення на другий шлюб може давати тільки Владика. У нашій церкві на Рівненщині – це архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон.

Всі однакові: що роблять чоловіки після розлучення з коханою

Більш детально про розлучення, причини розвінчання та благословіння на "другий" шлюб розповідає протоієрей Тарасій ЗАБУДЬКО у публікації на сайті Спілки православних журналістів:

Церква ставиться до розлучення різко негативно, а таке поняття, як «розвінчання», взагалі відсутнє. «Розвінчати» – неможливо. Так само, як неможливо «розхрестити» чи «розпричастити». Проте буває так, що люди, повінчавшись в храмі та проживши разом певний час, вирішують розірвати шлюбний союз. Церква може благословити лише на благу справу, а розлучення, якими б не були його мотиви, благим бути не може. Питання про «розвінчання» зазвичай виникає, коли вже шлюб зруйнований і у когось з цієї пари виникає бажання створити інший шлюб. Тому питання «розвінчання» потрібно ставити в дещо іншій перспективі – у яких випадках Церква може благословити на другий шлюб?

У церковному праві такі випадки чітко визначені. Серед основних можна назвати подружню зраду, важку хворобу, наркоманію або алкоголізм. При цьому слід зауважити, що хвороба або наркоманія може стати приводом для розірвання шлюбу лише в тому випадку, якщо з'ясувалося, що людина була хвора або страждала наркоманією ще до укладення шлюбу, але приховала це. Коли ж, наприклад, людина захворіла на важку хворобу вже після того, як обвінчалась, або стала алкоголіком через деякий час після весілля, то в таких випадках ні про яке розірвання шлюбу не може бути й мови.

Як пережити розлучення і стати щасливою

Що ж стосується подружньої зради, то питання в цьому випадку вирішується на користь постраждалої сторони. Тобто той, хто зрадив, вже ніколи знову повінчатися не зможе. А ось той, хто постраждав від зради, має можливість отримати другий шанс, він же й останній, бо втретє вже не можна вінчатися.
Звідси стає зрозумілим, що благословення на другий шлюб дається Церквою в тому випадку, якщо у людини, що не винна у розпаді першої сім'ї, є бажання створити нову сім'ю.
Треба відзначити, що кожен такий випадок має, за ідеєю розглядатися архієреєм. Тобто тільки єпархіальний архієрей вирішує, чи можна дозволити ось цьому православному християнину вступити в шлюб з цією православною християнкою. Далі, саме архієрей приймає рішення й про те, за яким чином (за першим або другим) їх повінчають в храмі, і він же видає відповідний документ.





На правах реклами