Ми у Facebook
15.02.2019, 09:32

Збільшення зарплат, якісне лікування - уряд Гройсмана продовжує докорінно змінювати медицину

Минулого року українці, зокрема і жителі Рівненщини, відчули реальні зміни у сфері медицини. Зведений бюджет на охорону здоров’я збільшено на 15 млрд грн - цьогоріч він складатиме майже майже 132 млрд грн. За ці кошти уряд продовжуватиме докорінно реформувати медичну систему країни.
Уряд ставить два ключові завдання на цей рік щодо змін у сфері охорони здоров’я: кожен українець має вчасно отримувати кваліфіковану медичну допомогу, а медики повинні одержувати гідні зарплати.

– Я не обіцяю дива всім та одразу. Так не буває. Але я впевнений, поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим, – зауважує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

БІЛЬШІ ЗАРПЛАТИ, ЯКІСНІШЕ ЛІКУВАННЯ


Починаючи з минулого року, мешканці Рівненщини мають можливість вільно обирати сімейного лікаря. Різноманітні перешкоди у вигляді місця проживання чи “прописки” - атавізми старої системи - більше не впливають.

Віднині лікар, якому родина довіряє, забезпечуватиме безперервний процес лікування, знатиме більше про спосіб життя сім’ї та організовуватиме процес профілактики.

Оплачуватиме послуги лікаря, із яким підписано декларацію, Національна служба охорони здоров’я - кошти надходитимуть безпосередньо до медичного закладу. Саме там керівництво вирішуватиме як ними розпорядитися - придбати нове обладнання, ліки, закупити додаткові меблі, замовити ремонт чи підвищити зарплату.

Між іншим, запроваджений урядом принцип “гроші йдуть за пацієнтом” уже дозволив суттєво покращити рівень заробітку для сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів на Рівненщині.
- Раніше у нас лікарі одержували трохи більше 8000 гривень. Зараз ті, хто підписав максимальну кількість декларацій, одержують більше 16000 грн. У грудні декому нарахували 17700 грн. Медсестри також мають більший заробіток - раніше було 5-6 тисяч, а зараз уже 8.200-8300 грн, - розповідає директор комунального закладу «Рівненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Валентин Ханенко.

Докорінна зміна принципу оплати дозволяє лікарям одержувати гідну оплату своєї праці, а пацієнтам - своєчасну та кваліфіковану медичну допомогу.

БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА


До числа докорінних змін у медичній сфері, котрі вже реалізовує або запроваджує уряд, відноситься програма “Безкоштовна діагностика”. Різноманітні дослідження, аналізи тощо часто складають велику частину бюджету у процесі лікування хвороб.

Усвідомлюючи цей факт, уряд Гройсмана із цього року починає програму, за якою понад 80% усіх досліджень для українців будуть безкоштовні. Можливість безкоштовно діагностуватися надаватиметься після відвідування сімейного лікаря, котрий і виписуватиме направлення.

Для реалізації програми в держбюджеті передбачено 1 млрд грн. Отож, із 1-го липня безкоштовними будуть аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням), УЗД, рентген і мамографія.

ДОСТУПНІ ЛІКИ


Один мільярд гривень закладено урядом у бюджеті для продовження програми “Доступні ліки”. Понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу хворі зможуть одержати в аптеці безкоштовно або із невеликою доплатою.

Нині в уряді працюють над розширенням переліку препаратів та максимально спростити процес їх отримання. Із квітня 2019 року буде запроваджено електронний рецепт, котрий дозволить одержувати ліки навіть в аптеці іншої області.

Варто зауважити, що у 2018 році лікувальні препарати одержали 86,5 тисяч жителів Рівного. Загалом же цією урядовою програмою вже скористалися 6,6 млн українців.

ІЗ “ШВИДКОЇ” В ЕКСТРЕННУ


Цьогоріч розпочнеться і реформа “швидкої” медичної допомоги. На жаль, сьогодні ця галузь перебуває у критичному стані. Нестача лікарсько-фельдшерського персоналу, малі заплати, застарілий автопарк - на Рівненщині, до прикладу, заміни потребує 65 “карет швидкої” - ось неповний перелік проблем “швидкої” у нашій області.

Усе це не сприяє оперативному доїзду лікарських бригад і наданню допомоги пацієнтам, для яких дуже часто кожна хвилина може вартувати життя.

Реформа екстреної допомоги розпочнеться із Вінницької, Тернопільської, Полтавської, Одеської, Донецької областей та міста Києва. У цих регіонах будуть придбані нові «швидкі» з сучасним обладнанням, для бригад екстреної допомоги організують додаткове навчання, також для них передбачене збільшення зарплати - на запровадження екстреної допомоги цілі у 2019 році виділено 1 млрд грн.

- Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду ще багато роботи, - зазначає Володимир Гройсман.

СУЧАСНЕ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЛІКАРЕНЬ


Думають в уряді не лише про первинну чи екстрену допомогу.
Українці мають одержувати висококваліфіковану допомогу у закладах, оснащених сучасним медичним обладнанням.

Із 2017 року розбудовується мережа центрів кардіо-судинної хірургії – щороку виділяються гроші на закупівлю 13 ангіографів для їх оснащення. Придбали такий апарат і для Рівненської обласної лікарні.

Також за три роки буде відкрито 39 нових кардіоцентрів по всій країні. Кожна людина зможе отримати там допомогу цілодобово, а люди з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.





На правах реклами