Ми у Facebook
09.03.2019, 09:20

Як почати писати: секрети експертів

фото з rovno.hh.ua.

Вам потрібно написати текст, але процес письма ніяк не може початися? Не хнюптеся, цей стан можна легко побороти.
Представники творчих професій часто можуть спіткатися з такими явищем як "синдром чистого аркуша"

Експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна проаналізували причини його виникнення і склали ТОП-10 порад, як побороти його.
Страх «першого рядка»

Синдром чистого аркуша буває з кількох причин:

1. Страх бути розкритикованим. Часто це трапляється з початкуючими авторами.

2. Труднощі з формулюванням думок та ідей. Це часто буває з "технарями", яким потрібно раптом щось написати

3. Болісний пошук цікавих тем. Цим частіше «мучаться» блогери або журналісти.

4. Боязнь почати і не закінчити. Притаманно тим, для кого писання ще не є ремеслом або звичкою.

Впоратися з цим можна можна, якщо слідувати простим порадам:

1. Почніть з середини. Якщо вам складно придумати горезвісний перший рядок, почніть писати з речення, яке вам є найбільш зручним, можна розпочинати текст з середини.

2. ...або навіть з кінця. Можете навіть спочатку придумати кінцівку, а вже потім початок, якщо для вас це зручніше. Повірте, набагато більшій кількості людей важче придумати саме ефективне закінчення, якщо ви не в їхньому числі – вам пощастило.

3. Встановіть часовий ліміт. Поставте таймер, наприклад, на 5 хвилин і подивіться, скільки ви напишете за цей час. Навіть за такий стислий проміжок часу можна знайти вдале формулювання.

4. Пишіть для мами. Чи ще для когось, словом, виберіть конкретного читача, який входить до вашої цільової аудиторії. Це набагато простіше, ніж працювати «для всіх». Уявіть, що це лист. Ви навіть можете його розпочати словами: «Дорога мамо, слухай, у мене тут з’явилася нова продукція...», а потім просто викинете зайве.

5. Не пишіть, а розповідайте. Не намагайтеся «мудрувати» в тексті, пишіть так само, як і говорите, – просто і зрозуміло, без особливих "викрутасів"

6. Спробуйте написати казку. «Жили-були дід та баба, і не знали вони, як правильно вибрати зимову гуму для автомобіля...». На перший погляд здається маренням, проте цей спосіб допоможе вам розслабитися і писати «як Бог на душу покладе», а текст потім просто відредагується.
Синдром чистого аркуша: 10 порад, як написати перший рядок

7. Змініть обстановку. Якщо ви звикли працювати за офісним столом, вийдіит у найближче кафе, бібліотеку,в парку, можливо, у незвичній обстановці у вас трапиться осяяння.

8. Змініть інструмент. Замість клавіатури візьміть альбомний аркуш або зошит, а також ручку, олівець або фломастер, та хоч пір’яну ручку і чорнило. Суть у тому, щоб змінити звичні установки свідомості.

9. Постійно читайте. Ви не помітите, як почнете думати "словесно" і формулювання будуть виникати самі по собі.

10. Попросіть конструктивний зворотний зв’язок у людини, якій повністю довіряєте, адже навіть великі письменники користуються послугами редакторів і коректорів.

Пам’ятайте просту річ - будь-які страхи можна подолати.

Про це пише HeadHunter Україна, rovno.hh.ua.

Нагадаємо, що також є прості правила щодо того як: створити якісний журналістський матеріал, прискорити роботу над текстом, як писати цікаві статті





На правах реклами