Ми у Facebook
19.02.2019, 13:48

З’явилося штучне листя, що функціонує як живе

Вчені з американського Університету Іллінойсу вперше представили штучне листя, яке повторює ключові функції живих рослин. Це поглинання вуглекислого газу, вироблення кисню та води.
Інтелектуальні технології у сільському господарстві роблять черговий прорив, який може мати величезне значення для людства.

Як це працює?


Штучне листя акумулює вуглекислий газ, воду і сонячне світло, перетворюючи їх на енергію. Спроби створення таких «міні-електростанцій» робилися й раніше. Але дослідники з Університету Іллінойсу першими зробили їх доступними для використання під відкритим небом, а не тільки в лабораторних умовах.

Пристрій постійно поглинає вуглекислий газ, розкладаючи його на газ і кисень. CO в подальшому можна використовувати для синтезування метилового спирту чи іншого палива. Попередні експериментатори не могли зробити так, щоб листя всотувало CO2 безпосередньо з повітря.

Більше того – штучна система фотосинтезу працює в 14 краще, ніж живі рослини. Листя представляє собою сонячні елементи з каталізаторами. Вони відповідають за поглинання вуглекислого газу і розщеплення води.

Одним з найважливіших проривів є створення пристроїв, що мають мікроскопічні отвори на поверхні. Саме вони дозволяють ефективно поглинати CO2 з паралельним виділенням O2. Завдяки цій мембрані листя можна використовувати на відкритому повітрі.

Оболонка пристрою представляє собою волокна амонійної смоли, просякнутої електролітом. Смола накопичує вуглекислоту з повітря, а далі вона перетворюється на чадний газ.

Перспективи


Дослідники зуміли створили модульну систему, яку можна масштабувати в залежності від доступної площі поверхні. Кожен листок має розміри 1,7х0,2 м. 360 таких пристроїв дозволяють щодня отримувати близько 400 кг CO2. Вчені підрахували, що концентрація кисню в навколишньому повітрі при цьому може зрости на 10%.

Вчені стверджують, що вже в найближчому майбутньому можна налагодити масове використання таких міні-установок для штучного фотосинтезу. Якщо встановити в одному місці велику кількість таких «рослин», можна буде отримувати і кисень, і паливо. Завдяки поглинанню вуглекислого газу технологія є перспективною і з точки зору очищення повітря.

Перші зразки подібних пристроїв були створені в 2011 році в Гарвардському університеті. Експерименти показати можливість їх використання для отримання ліків, мінеральних добрив, а також для синтезу енергії.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ