Ми у Facebook
25.02.2019, 10:02

Хто і навіщо створює фейки?

фото з ukrinform.ua.

Часто в Інтернеті доводиться зустрічати «яскраву» інформацію, яка потім виявляється неправдою.
Нещодавно з’явилася інформація, що в Костополі грабіжник у камуфляжі їздить на спортивному велосипеді й вириває сумки у жінок. І нічого вдіяти не можна, адже він швидко пересувається.

Однак, подібна новина виявилася неправдивою.

Хто ж і для чого розповсюджують таку інформацію?

"Фейки-«страшилки» розповсюджуються із вірусним ефектом, оскільки базуються на базовому людському почутті небезпеки. Людей цікавлять кримінальні новини саме тому, що вони хочуть знайти шляхи, як убезпечити своє життя чи майно. Особливої пікантності додає опис «жертв» - це, зазвичай, жінки. Цим самим автори фейку описують свою цільову аудиторію і забезпечують ще ширше поширення.

Фейк – це нібито факт, він навіть чимось і схожий на факт, але фактом, звісно не є. Наприклад, даються такі «подробиці», як місце події – м. Костопіль, те, що зловмисник на велосипеді. Але якщо задати стандпртні для новин запитання – Хто? Що зробив? Де? Коли? – то ми тут не почуємо чіткої відповіді. Офіційні джерела не підтверджують, так і навіть жодні джерела не підтверджують. У час соціальних мереж неможливо з магазину цукерку поцупити непомітно, не те, що здійснювати систематичні напади на костопільчанок.
Для чого це робиться, для чого запускаються такі фейки? Спочатку – заради розваги, потім фейк живе вже своїм життям. Я маю сумний досвід спілкування з нібито освіченою людиною, місцевою депутаткою, яка поширила інформацію про викрадання дітей з рівненського двору. Вказала депутатка ще й національність жінки, яка нібито викрадала цих дітей, чим, погодьтеся, могла викликати ще й додаткову хвилю ксенофобії.

Та до розваги я б все не зводив. Не слід забувати, в яких умовах ми живемо. Інформаційні війни лишень зовні виглядають холодними, насправді вони так само можуть позбавити людей життя. Наприклад, фейк про поширення гепатиту через Рівненський облводоканал мав всі ознаки цілеспрямованої інформаційної атаки з метою викликати паніку, недовіру до місцевої влади, а то й призвести до масових заворушень.

Тож кожного разу, перед тим, як поширювати якусь інформацію, подумайте," - розповідає Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ, медіа-експерт та доцент кафедри журналістики НаУ "Острозька академія".

Довідка:
Фейк (з англ. підробка, фальшивка) - неправдива інформація в Інтернеті, яка має не лише обманути, але й спонукати поширювати таку інформацію далі.





На правах реклами