Ми у Facebook
06.03.2019, 11:20

У Рівному взялися рятувати головну міську річку

Для цього створили спеціальну раду.
Екологічний стан річки Устя на Рівненщині та її басейну необхідно змінювати на краще. Адже нині, як стверджують науковці, вона знаходиться в критичному стані. По всій її довжині відмічається перевищення екологічних нормативів. Її стан класифікують як «поганий» або «дуже поганий»

Над відновленням водойми працюватиме Рада басейну річки Устя. Сьогодні відбулися її перші збори, на яких обрали керівника та управлінський склад, а також розібралися з першочерговими завданнями.

«В минулому році ми вирішили підійти до вирішення проблеми комплексно та системно. До цього залучили науковців НУВГП. Вони провели дослідження стосовно забруднення водойми. Над вирішенням проблеми необхідно працювати спільно. Тому прийняли рішення про створення управлінського колегіального органу. Рада – це симбіоз наукової думки, обласної та місцевої влади. Усі причетні будуть працювати над різними завданнями – проектуванням, проведенням робіт, кошти на які будуть закладені в обласному та місцевих бюджетах тощо. Але результат має бути один – відновлення екологічного стану річки», - звернувся до присутніх голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, ініціатор створення Ради.

Науковці представили стратегічне бачення перетворення річки та її басейну. В її основу лягла дорожня карта з оцінкою складових водної артерії – русла, заплави та водозбірної території. А робота складалася з 4-ьох етапів – збір інформації, проведення обстежень та досліджень від витоку до гирла річки, оцінка сучасного екологічного стану басейну Усті та опрацювання результатів.

«Наші дослідження показали, що якість води погана, відбувається забруднення стічними водами від господарської діяльності тощо. Річка знаходиться у критичному стані. Найгірша ситуація поблизу урбанізованих територій. Якість поверхневих вод балансує на межі асимілюючої спроможності. Тобто, якщо не втрутитися, то річка втратить здатність до самоочищення», - розповів Ігор Статник, доцент кафедри екології НУВГП та додав, що слід розпочинати з верхів’я водойми.

Сам же проект із проведення цілого комплексу заходів з відновлення річки був створений ще у 2013 році. Він передбачає низку інженерно-технічних робіт – реконструкція очисних споруд, очищення русла, укріплення берегів тощо. Його розробку частково була профінансовано за гроші держави.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської ода, rv.gov.ua/sitenew/





На правах реклами