Ми у Facebook
10.03.2019, 10:20

Рівнян закликають не зривати первоцвітів

Анемона звичайна

На Рівненщині триває Всеукраїнська акція «Первоцвіт-2019». Метою проведення заходу є збереження об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України.
Щороку з середини лютого до кінця травня на Рівненщині, як і в інших регіонах України, триває масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих рослин, які перебувають під загрозою зникнення. Це підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, шафран, анемона та конвалія звичайна.

Шафран звичайний<br />
Шафран звичайний


Для охорони ранньоквітучих рослин та попередження правопорушень у цій галузі в Україні щорічно проводиться операція «Первоцвіт». ЇЇ основні завдання – це запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних рослин.

Нова палітра: головні кольори весняного сезону

Важливим кроком у збереженні ранніх квітів є відмова від їх купівлі, адже така торгівля, насамперед, заохочується виключно попитом. До акції «Первоцвіт» залучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники Нацполіції та лісової охорони громадські екологічні організації.

Білоцвіт весняний<br />
Білоцвіт весняний


В рамках проведення цієї природоохоронної акції однією з основних її складових є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Окрім того, торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших.

Анемона звичайна <br />
Анемона звичайна


Варто зазначити, що громадяни, котрі збирають і продають занесені до Червоної книги України ранні квіти, притягуються до адміністративної відповідальності. Таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією незаконно добутого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Моє рідне село Великі Цепцевичі на Рівненщині: краса поряд





На правах реклами