Ми у Facebook
14.03.2019, 17:20

Уряд зобов’язав владу Рівненщини зменшити тариф за теплопостачання

Вартість опалення для жителів Рівненщини може бути суттєво меншою. Однак задля цього місцева влада має плідно попрацювати. Як і виробники теплової енергії, котрі звинуватили у збільшенні тарифу вартість газу. Водночас вони чомусь не поспішають розповідати про вжиті заходи задля зменшення тарифу за рахунок внутрішніх можливостей – адже немає чим похвалитися.

НЕ ГАЗОМ ЄДИНИМ


Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах і в інших. Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження, – наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

І справді чомусь у сусідніх обласних центрах вартість опалення значно менша - в Івано-Франківську 1 Гкал тепла коштує 1312 грн., у Житомирі – 1389 грн. Натомість лучани сплачують дещо більше – у Луцьку гігакалорія тепла нині оцінена у 1847 грн. Іще раз наголосимо, що такі різні цифри за однакової ціни газу для виробників тепла по всій Україні.

До чого тут ціна газу? Що для Луцька, що для Івано-Франківська ціна газу однакова! Але при однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість теплокомуненерго належить муніципалітетам? – поставив слушне питання Володимир Гройсман учасникам селекторної наради, присвяченої питанням тарифоутворення на тепло та гарячу воду для населення.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ


Як уже зазначалося зменшити ціну для кінцевого споживача можливо передусім завдяки заходам з модернізації тепломереж та встановленню лічильників. І вплинути на зниження ціни опалення може саме місцева влада оскільки їй належить 98% теплопостачальних підприємств та мережі.

– 79% в структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги – це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Я хочу наголосити, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими, – переконаний заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

ВИДІЛЕНІ КОШТИ НЕ ВИКОРИСТАНО


Цікаво, що минулого року Уряд виділив регіонам 12,5 млрд грн. для підготовки до опалювального сезону 2018-2019 рр. За ці гроші муніципалітети мали ремонтувати тепломережі, відновлювати системи водопостачання, встановлювати енергоефективне обладнання.

Думаємо вам буде цікаво дізнатися скільки коштів було витрачено для підготовки до опалювального сезону 2018-19 на Рівненщині – за інформацією Рівненської облдержадміністрації використано 35 млн гривень. За ці кошти підготовлено 840 котелень та 80 центральних теплових пунктів, замінено 20 котлів, підготовлено 424 кілометри та замінено лише 8 кілометрів теплових мереж.

На жаль, загалом ситуація із замінами по країні не краща. Із 20 000 км мереж відремонтовано лише 240 км (між іншим, 7000 км є аварійними). При цьому відсутність енергозбереження веде до втрат при транспортуванні тепла на рівні 15%.

ОШТРАФУВАТИ ЗА НЕОБГРУНТОВАНІ ВИМОГИ


Очільник Уряду закликав міських голів подати чіткий план модернізації й розвитку житлово-комунального господарства на 2019-2020 роки й проінвестувати виділені кошти саме в оптимізацію виробництва тепла та його доставки, адже від цього залежить вартість тепла і гарячої води для українців.

Окрім цього «Нафтогаз» має безкоштовно встановити громадянам близько трьох з половиною мільйонів лічильників – це допоможе ліквідувати корупцію в газовій сфері та зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів. Також за дорученням Прем’єра відповідні органи мають провести ретельні перевірки компаній, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.





На правах реклами