Ми у Facebook
17.03.2019, 08:20

7 цікавих рецептів пісних страв

Поради рівнянкам, як урізноманітнити меню під час Великого посту і що приготувати з домашніх запасів овочів та картоплі та недорогих продуктів, коли в гаманці негусто.
Бутерброди з буряковою ікрою
200 г столових буряків, 2 столові ложки вершкового масла, лимонний сік або дрібка лимонної кислоти, цукор, сіль, товчений кмин та лимонна цедра за смаком.
Буряки зваріть або спечіть, почистіть, натріть на дрібній тертці, прогрійте у пательні з вершковим маслом, додавши сіль, цукор, кмин, лимонний сік (можна додати терту лимонну цедру – дуже смачно!). Скибки чорного або сірого кисло-солодкого житнього хліба покропіть олією, покладіть зверху товстий шар холодної бурякової ікри.

Грінки з молодою черемшею
500 г хліба, 1 головка часнику, 2-3 столові ложки олії, півпучка зелені, сіль та перець за смаком.
Тонкі скибочки білого або чорного хліба змочіть у воді з розтертим часником та сіллю, полийте олією (найкраще – домашньою, зі смаженого насіння соняшника). Потримайте в духовці або на пательні, щоб злегка підрум'янились з обох боків. Посипте сумішшю подрібненої зелені кропу та петрушки, дрібно порізаного листя молодої черемші (або товченого часнику) та меленого перцю.

Фарширована картопля
6-8 середніх картоплин, 2 ріпчасті цибулини, 2-4 столові ложки олії, сіль, мелений чорний і духмяний перець, суха зелень або готова приправа для картоплі.
Картоплю спечіть у духовці або зваріть у мундирах, почистіть, зріжте вершечки, зробіть виїмки такої глибини, щоб стінки могли втримати фарш. Картоплини складіть на змащене олією деко, всередині підсоліть. Картопляну масу розімніть виделкою, змішайте з нарізаною кубиками і підсмаженою до золотистого кольору (але не пересмаженою) цибулею. Начиніть цією масою картоплини, при бажанні приправте спеціями, збризніть олією. Запечіть картоплю у добре розігрітій духовці, щоб підрум'янилась і стала злегка хрумкою.

Картопляні перепічки у сухарях
500 г картоплі, 1 цибулина, 1 столова ложка борошна, чверть чайної ложки мускатного горіха, сіль, олія, мелені сухарі.
Картоплю почистіть, зваріть у підсоленій воді. Злийте воду, картоплю охолодіть і розімніть, додайте підсмажену цибулю, столову ложку олії, борошно, сіль, тертий мускатний горіх. Усе перемішайте. Сформуйте перепічки діаметром 5-7 см і товщиною 1 см. Запаніруйте у сухарях або борошні і смажте на олії з обох боків до появи рум'яної скоринки. Подавайте з томатним або грибним соусом, квашеними огірками чи капустою.

Як харчуватися під час Великого посту 2019 [+ЩОДЕННИЙ КАЛЕНДАР]

Салат бобовий
250 г бобів або квасолі, оцет або лимонний сік на смак, 2-3 столові ложки олії, сіль, 2 ріпчасті цибулини, 1 пучок зелені петрушки або пір’я зеленої цибулі, мелений червоний або чорний перець.
Боби або квасолю замочіть на ніч у воді. Наступного дня зваріть на слабкому вогні до готовності, затим відкиньте на сито чи друшляк. Приготуйте заправку з оцту (лимонного соку), олії та солі за смаком. До квасолі додайте нарізану цибулю та зелень. Квасолю з цибулею акуратно вимішайте, перекладіть у салатницю і залийте приготованою заправкою. Готовий салат посипте зеленню петрушки і, за бажанням, поперчіть.

Гарбуз тушкований з грибами
500 г гарбуза, 100 г свіжих (морожених) печериць (шампіньойонів) або відварених сушених грибів, 2-3 мариновані помідори з банки, 1 столова ложка борошна, 2 столові ложки олії, сіль, зелень.
Почищену та нарізану тонкими довгими скибочками м'якоть гарбуза посоліть, обкачайте у борошні, затим обсмажте на олії, додайте воду і тушкуйте, поки не стане м'якою. Викладіть на деко, зверху притрусіть попередньо відвареними й тонко нарізаними грибами й кружальцями консервованих помідорів (без шкірки), покропіть олією і запечіть у духовці. Подавайте на стіл, посипавши зеленню.

Картопляні пончики з грибами
600 г картоплі, 3 столові ложки борошна, 30-40 г дріжджів (або 7 чайна олжка сухих дріжджів), 1-2 чайні ложки цукру, 80-100 г сушених грибів, 1 цибулина, олія, сіль, перець.
У картопляне пюре додайте борошно, сіль, чорний мелений перець, цукор і розведені у воді дріжджі. Все добре перемішайте і відкладіть у тепле місце, щоб тісто піднялося. Попередньо розмочені і відварені сушені гриби (краще світлі – білі, маслюки, польські) подрібніть і обсмажте з нарізаною кубиками цибулею. Наприкінці додайте трішки грибного бульйону і тушкуйте під кришкою 5-7 хвилин. Охолодіть і змішайте з картопляним тістом. Дайте піднятися. Готове тісто викладайте столовою ложкою на добре розігріту олію. Смажте на середньому вогні з обох боків.

"Рівненська газета" №13 від 26 березня 2015 року

Щоб прочитати онлайн версію останнього номера газети РІВНЕНСЬКА ГАЗЕТА, перейдіть за посиланням

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Рівняни у соцмережах діляться рецептами приготування березового соку
Рівнянка ділиться своїм рецептом консервування березового соку





На правах реклами