Ми у Facebook
20.03.2019, 11:14

Сьогодні вшановують Ікону Божої Матері “Споручниця грішних”

Православна церква звершує урочисті святкування на її честь двічі на рік.
Це один із найбільш відомих чудотворних образів. Назва ікони пішла від напису на ній: “Я Споручниця грішних до Сина Мого…”

Православна церква звершує урочисті святкування на її вшанування 20 березня та 11 червня. А святкові молебні на честь однієї з найстаріших і найвідоміших святинь Рівненщини – Корецької ікони Божої Матері "Споручниця грішних" – звершуються на 4 день після Трійці.

Багато людей підтверджують, що у разі якихось негараздів, сімейних неладів і особливо коли "болить душа", ті, хто приходять приклонитися до ікони "Споручниця грішних", після молитви перед нею одержують допомогу в своїй потребі та душевне полегшення.



Корецька ікона Божої Матері з такою ж назвою з прадавніх часів був власністю корецьких князів, які називали його “Благодатна”. За переказами, в 1622 році останній з православних князів Корецьких, Самуїл, був полонений турками, Його брат, Іоанн, опинившись без підтримки та опори, проявив малодушшя – перейшов у католицьку віру, прийняв ім’я Ян-Карл та передав новозбудовану частину Корецької обителі монахам-францисканцям. Брат князя, бажаючи зберегти родинну святиню, звернувся за допомогою до ігуменії Серафіми, що була його сестрою.

Ікону було урочисто перенесено до Свято-Вознесенського Корецького жіночого православного монастиря. Там вона знаходиться і сьогодні, не полишаючи в біді жодного, хто звертається до Богородиці зі щирою молитвою. Починаючи з 1622 року, на четвертий день після Трійці було встановлено святкування на честь Корецького образу Матері Божої “Споручниця грішних”.

На іконі Божа Матір зображена з Богонемовлям-Христом на лівій руці, Який обома руками тримає Її десницю. Написана на дерев’яній дошці, свою теперішню назву святиня отримала від віршованого напису на окладі “Аз споручница грешных к Моему Сыну: Сей дал Мне за них руце слышати Мя выну; да тии, иже радость выну Мне приносят, радоватися вечне через Меня испросят”. І, справді, заступництво і чудеса від образу відчувають усі, хто з вірою і надією звертається перед ним до Богородиці.

Як ми раніше розповідали, у наш час захист Цариці Небесної знадобився і самій святині. У 2002 році святотатці намагалися викрасти ікону з монастиря. Їм вдалося здерти дорогоцінну ризу, але ікона не зрушила з місця. Дуже швидко, стараннями сестер, віруючих та духовенства, рани на іконі вилікували, і чудотворний образ знов став доступним для поклоніння.

Молитва

До кого піднесу я сльози мої, Владичице, до кого прийду я з горем моїм, як не до Тебе, Царице Небесна? Хто плач мій і стогін мій прийме, і молитви наші завжди вислухає, як не Ти, Всеблага Заступнице, всіх наших радощів Радість? Почуй же й нині піснеспіви та моління, що й за мене, грішного, до Тебе возносяться. Будь мені, Мати, Покровителькою і радощів всім нам Подателькою. Влаштуй життя моє, як бажаєш та знаєш. Віддаю бо себе під Твій покров та турботи, щоб радісно разом зі всіма завжди співати Тобі: радуйся, Благодатна; радуйся, Обрадувана; радуйся, Преблагословенна; радуйся, Препрославлена навіки. Амінь





На правах реклами