Ми у Facebook
11.06.2019, 17:20

Як приймати ліки (+ РЕКОМЕНДАЦІЇ)

Фото з Інтернету

Чим запивати ліки? Коли приймати? Що їсти потім? Якщо для одних препаратів критичної різниці немає, то з іншими потрібно бути дуже обережними. Недотримання інструкції застосування призведе до того, що ліки будуть недієвими або ж завдадуть шкоди.

Чим запивати ліки

Найкраще запивати ліки водою. Повна склянка води покращить засвоєння ліків.

Якщо немає води, можна запивати ледь теплим чаєм.

Не запивайте ліки газованими напоями, особливо якщо препарат слід пити натщесерце – такі ліки мають якомога менше бути в кислому середовищі, а солодкі газовані напої як раз кислі.

Так само краще не запивати ліки кавою, хоча суворої універсальної заборони немає. Кофеїн може взаємодіяти із низкою препаратів, що руйнуються тією ж системою знешкодження, що і кава. Тому їх одночасне споживання призведе до того, що в крові буде забагато і кофеїну, і ліків. Уважно читайте інструкцію і не пийте ліки разом із кавою, якщо це заборонено.

І ні в якому випадку не варто запивати ліки алкоголем.

Для деяких препаратів можують бути свої застереження (вони вказані в інструкції). І їх важливо дотримуватись. Наприклад:

Каву заборонено споживати одночасно із ефедрином, бо це може надто сильно стимулювати серце.

Молочні продукти можуть стати на заваді засвоєння антибіотиків ципрофлаксину або норфлаксину. Тож якщо приймаєте антибіотики, вживайте молочні продукти щонайменше після двох годин, як випили ліки.

Деякі препарати, як то різедронат (для лікування остеопорозу) взаємодіють із іонами кальцію та заліза. Тому їх можна запивати лише водою і приймати натщесерце.

Про взаємодію ліків з грейпфрутами читайте докладно у допису в.о. міністра доктора Уляни Супрун: [urlhttps://goo.gl/faypSa]https://goo.gl/faypSa[/url]

Коли приймати ліки

Якщо на ліках написано “вживати під час прийому їжі”, це означає, що разом із їжею або протягом 30 хвилин після.

Якщо сказано “натщесерце”, значить, не можна їсти принаймні дві години до прийому ліків і півгодини після. Кислотність шлунку, наявність жовчі, харчових волокон чи іонів металів впливає на біодоступність ліків. Тобто чи засвоїться саме та кількість діючої речовини препарату, яка вам потрібна.

Не збільшуйте дозу. Більше не означає краще https://goo.gl/Vg4yQh

Інколи пігулки і таблетки важко ковтати. Причина - так звана дисфагія. У такому випадку винні не самі ліки, а певне порушення роботи м’язів чи нервів глотки, можливо навіть, збільшенні щитоподібної залози. Якщо Вам важко ковтати ліки, повідомте про це лікарю. Слід з’ясувати, чому так. Також, попросіть прописати ліки в іншій формі: крапель чи порошку. Насамкінець, якщо важко проковтнути таблетку, то розітріть її в порошок чи розділіть на частини. Пам’ятайте, капсули дрібнити неможна. Для правильного засвоєння препарату важлива облатка.

У будь-якому разі уважно читайте інструкцію до ліків і чітко її дотримуйтеся.

За матеріалами МОЗ України





На правах реклами