Ми у Facebook
23.03.2019, 09:59

Старовинне ремесло Рівненщини включили у перелік нематеріальної культурної спадщини України

фото з rv.gov.ua/sitenew

Бортництво включили у Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Як повідомила заступниця голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко, такий наказ підписало Мінкультури, тим самим підтримавши відповідну ініціативу громадської організації «Бортники України».

Рівненське Полісся є чи не єдиним осередком, де збереглося це старовинне ремесло добування меду. Міцні родинні традиції, особливість території та кількість старих дерев, що придатні для заселення роїв – саме ці фактори сприяли збереженню бортництва.

«На відміну від сучасного бджільництва, бортництво має ще й культурну складову. З ним пов’язаний цілий ряд ритуалів, символів – і все це живе до сьогодні. На Півночі Рівненщини живуть родини, які займаються бортництвом та можуть розповісти про всі деталі ремесла та пов’язані з ним вірування й обряди», - розповіла Світлана Богатирчук-Кривко.

У листі Мінкультури пропонує включити заходи із збереження бортництва до стратегій розвитку територій.

«Мені приємно повідомити, що Рівненська облдержадміністрація спрацювала на випередження. Уже майже рік, як в області прийнята Стратегія розвитку туризму Зеленого шляху "Медове коло" на 2018 - 2022 роки, основним акцентом якої є саме бортництво, його актуалізація та створення тематичних туристичних продуктів. До розвитку території, яка охоплює п’ять районів, залучатимуть пасічників, виробників сувенірної продукції, власників агросадиб, перевізників тощо», - додає заступниця.

До слова, днями обласний грант на 25 тисяч гривень отримав краєзнавець і митець з Рівненщини Олексій Нагорнюк. Його проект, спрямований на навчання з виготовлення старовинних бортницьких інструментів, підтримала обласна влада.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської ОДА, rv.gov.ua/sitenew





На правах реклами