Ми у Facebook
30.03.2019, 13:20

Як голосувати не за місцем реєстрації

Тисячі українців не можуть проголосувати за місцем своєї реєстрації, оскільки є вимушеними переселенцями з окупованих Донбасу і Криму. Частина громадян навчається або працює в інших містах.
У всіх цих випадках слід подбати про включення в реєстр виборців за фактичним місцем проживання, щоб віддати свій голос за кандидата в президенти 31 березня. Як це зробити правильно, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Крок 1. Оберіть зручну вам виборчу дільницю

Найперше знайдіть виборчу дільницю, у якій вам буде зручно проголосувати. Перелік усіх дільниць міститься на офіційному сайті Державного реєстру виборців (drv.gov.ua). Шукати можна у розрізі округів або адміністративно-територіальних одиниць (областей). Обравши найзручнішу дільницю у вашому населеному пункті, запишіть її номер та адресу.

Крок 2. Підготуйте документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування

За законом «Про Державний реєстр виборців», звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинне бути мотивованим. Причиною зміни може бути службове відрядження, проживання не за місцем реєстрації, робота або навчання у відповідному населеному пункті або державі, перебування на лікуванні тощо. У кожному з цих випадків потрібно подбати про документи, які підтверджують причину. Ними можуть бути довідка з місця навчання чи роботи, договір оренди житла, путівка в санаторій, проїзні документи, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Крок 3. Подайте заяву до Державного реєстру виборців (ДРВ)


Кожен громадянин, який хоче змінити місце голосування, повинен подати заяву до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців. Наприклад, якщо виборець хоче проголосувати у Вінниці, то повинен звернутись у відділ ведення ДРВ у Вінниці (вул. Замостянська, 7). Контакти всіх відділів опубліковані на сайті drv.gov.ua.

У заяві виборцю необхідно зазначити номер дільниці чи адресу, за якою він бажає проголосувати. Також слід долучити документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Під час подачі документів потрібно пред’явити паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України. Військовослужбовці можуть скористатись посвідченням військового або ж військовим квитком.

Варто зауважити, що виборці, які є переселенцями з анексованого Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей, можуть не підтверджувати необхідність зміни місця голосування додатковими документами.
Державний реєстр виборців не приймає заяв поштою, тож виборець повинен подати документи особисто. Останній строк подачі для голосування за президента – 25 березня.

Крок 4. Перевірте себе у списку виборців

Кожен може перевірити, чи включений він у список виборців. Для цього слід зайти в Особистий кабінет виборця на сайті drv.gov.ua. Якщо у Державному реєстрі виборців помилкова інформація, її можна змінити до 26 березня.

У ДРВ наголошують, що тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси є одноразовою. Це означає, що у разі проведення другого туру президентських виборів заяву доведеться подавати повторно.





На правах реклами