Ми у Facebook
30.03.2019, 17:25

Українські полонені моряки дізналися про нові експертизи

Про це повідомив російський правозахисник.
Російські слідчі ознайомили адвокатів і трьох полонених українських моряків РФ з постановами про призначення нової технічної експертизи. Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

За його словами, Володимира Терещенка, Сергія Цибізова, Андрія Оприска ознайомили з постановами про призначення нової технічної експертизи працездатності артилерійських установок МБАК "Нікополь" і МБАК "Бердянськ".

"У ході слідчих дій адвокати заявили клопотання про долучення доповіді УВКПЛ ООН, в якому захоплені моряки визнаються наділеними статусом військовополонених. У найближчі два тижні з постановами про призначення технічної експертизи будуть ознайомлені всі 24 військовополонених українських моряки та їхні адвокати", - повідомив адвокат.

Про це повідомляє телеканал Прямий, prm.ua.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018, росіяни напали на три українські кораблі – малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу». Напад на українські кораблі здійснили, коли вони поверталися після невдалої спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Росія полонила 24 українських моряків серед яких були і поранені.

Українська сторона заявляє, що українські моряки на собі відчули аж шість видів насилля. Як зазначив заступник голови Служби безпеки України Олег Фролов російські прикордонники "відпрацьовували" на українських моряках стрілецькі навички.

За словами начальника слідчого управління ФСБ РФ Михайла Шишова, українці не зазнавали кульових поранень.

Серед полонених моряків - старший матрос, який служив на малому броньованому артилерійському катері «Нікополь», військово-морських сил України Андрій Оприско, випускник НУВГП.

В середині січня 2019 року суд РФ прийняв рішення продовжити строк тримання українських моряків під вартою до 24 та 26 квітня 2019 року.Зате на суді вони змогли зустрітися з родичами.

Також за словами Людмили Денісової, їй стало відомо про можливе переведення українських моряків Андрія Артеменка, Василя Сороки та Андрія Ейдера до Лефортовського СІЗО, де відсутні належні умови для подальшого лікування.

За процесуального керівництва Військової прокуратури Південного регіону України та оперативного супроводження одного із управлінь ГУ ВКР ДКР СБУ, слідчими УСБУ в Одеській області, 16 лютого 2019 року, на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України, семи військовослужбовцям Російської Федерації.

До цього 27 листопада минулого року, військова прокуратура повідомила про підозру 8 військовослужбовцям РФ.

Перед цим, 8 лютого 2019 року, відбулися слідчі дії за участю військовополонених: Романа Мокряка, Богдана Небилиці, Володимира Лісового та Юрія Будзила.

Як повідомила українська омбудсмен Людмила Денісова, що двоє поранених військовополонених Андрій Ейдер та Андрій Артеменко пройшли медичне обстеження у лікарні, де їм також було надано консультації лікарів-спеціалістів. Стан хлопців оцінюється як нібито задовільний.

Українському моряку Василю Сороці нарешті зробили операцію на пораненій руці. Про це у мережі Фейсбук написав Сергій Бадамшин.

Сьогодні, 30 березня, українські моряки знаходяться 126 днів у російському полоні.





На правах реклами