Ми у Facebook
04.04.2019, 00:01

Децентралізація в дії – громади Рівненщини вже користуються перевагами

Сьогодні словосполучення «об’єднана громада» асоціюється з успішним розвитком, реалізованими новими проектами на користь мешканців, а не з чимось незрозумілим, як п’ять років тому. Саме стільки в України вже триває реформа децентралізації.
Це масштабна та глибинна реформа, що має на меті якісно перебудувати систему управління нашою країною. Сутність децентралізації у тому, щоб передати в руки людей важелі впливу на місцеву владу.

БІЛЯ КЕРМА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ


Одним із ініціаторів і нині головний рушій перетворення держави п’ять років тому став тодішній віце-прем’єр Володимир Гройсман. Згодом він зробив децентралізацію одним зі своїх пріоритетів діяльності на посаді Прем’єр-міністра. Власне заради цієї реформи він прийшов до центральної влади.

Гройсман боровся за цю реформу, ще коли був міським головою, проте тоді влада у столиці не хотіла чути про цю важливу для країни реформу. уже через місяць після призначення вніс концепцію і далі відстоював прийняття ключових рішень Кабміном і радою. Гройсман переконував усіх в тому, щоб підтримали реформу – і колег урядовців, і народних депутатів, й іноді Президента.

– Коли ми розпочинали реформу, завжди запитували, що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Зараз можливо пояснити – це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація, – каже Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Саме тому уже декілька років триває делегування повноважень на місця, також передають кошти, об’єднаним громадам. Разом із ресурсами місцева влада одержує відповідальність, можливість змінювати якість послуг, швидше реагувати на проблеми та потреби людей. Водночас для мешканців громад збільшується можливість контролювати владу, яка стає до них ближче.

ГРОМАДАМ ЗБІЛЬШИЛИ БЮДЖЕТИ


Нині в Україні вже утворено 876 об’єднаних громад, які одержали від держави ресурси. 646 ОТГ передано у власність 1,5 млн га земель за межами населених пунктів (на Рівненщині 25 об’єднаних громад одержали 28,7 тисяч гектарів земельних ділянок).

Власні доходи місцевих бюджетів минулоріч збільшилися до 234 млрд грн (попри 68,6 млрд грн у 2014 році). Підтримка розвитку регіонів від Уряду у 2018 році склала рекордні 37,8 млрд грн – це нові та відремонтовані школи і садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні тощо.

Держава фінансує інфраструктурні проекти в регіонах, розвиток сільської медицини, підтримку агровиробників. Кількість побудованих за кошти держбюджету об’єктів за 4 роки перевищила 5000.

НА РІВНЕНЩИНІ КОРИСТУЮТЬСЯ ПЕРЕВАГАМИ


У Рівненській області об‘єднані громади вже користуються перевагами. Тільки минулого тижня у Повчанській ОТГ (Дубенський р-н) відкрили новозбудовану амбулаторію, у Млинівській ОТГ відкрито інклюзивно-ресурсний центр, у Миляцькій ОТГ (Дубровицький р-н) на території школи збудували нове міні-футбольне поле зі штучним покриттям. Завдяки новим фінансовим можливостям у Привільненській ОТГ нещодавно придбали сучасний автомобіль «швидкої» допомоги.

– У нас збільшився бюджет – завдяки децентралізації зараз маємо майже 30 млн власних доходів (а раніше – 14 млн). Будується нова амбулаторія, дві дороги. Реконструюємо приміщення сільської контори під ЦНАП. Нам дали право змінювати призначення земельних ділянок – зараз працюємо над питанням розміщення сонячних електростанцій. Децентралізація дала можливості, є суттєві зміни, – розповідає про розвиток виконувач обов’язків голови Смизької ОТГ Вікторія Костюк.

– Про якісь зміни по бюджету поки говорити передчасно, бо лише з 1 січня 2019 року ми маємо прямі відносини з держбюджетом. Однак до позитивів уже можна віднести відкриття нової амбулаторії у селі Забороль – це перша сучасна амбулаторія на теренах Рівненщини. Також уже підписано меморандум з Держгеокадастром про передачу нам земель сільськогосподарського призначення. Вирішується питання по інфраструктурній субвенції, яку Уряд виділяє на розвиток об’єднаних громад. До слова, у мене лише позитивна думка про дії Кабміну. Я у владі працюю з 1996 року й добре бачу різницю між тим, якими були органи самоврядування раніше – вони самоврядними були лише «на папері» – і якими вони є зараз, коли у них є можливості, надаються ресурси. Бачу як Гройсман і Уряд працюють над децентралізацією і вважаю, що Україна на правильному шляху, – упевнений голова Олександрійської ОТГ Микола Шустов.

КОНСТИТУЦІЙНИЙ ЗАХИСТ


Як бачимо децентралізація є успішною реформою, вона ще триває. І при цьому необхідно зробити процес незворотним. Прем’єр-міністр закликає закріпити незворотність децентралізації у Конституції.

– Незворотність однієї з найуспішніших реформ Уряду – реформи децентралізації – потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади, – застерігає Володимир Гройсман.





На правах реклами