Ми у Facebook
10.04.2019, 17:09

Рівнянка Надія Чумак: “Бажаю нашій молоді здобути за кордоном усе і приїхати реалізовувати себе в Україні”

світлина з архіву Надії Чумак

Успішне майбутнє нашої країни залежить не лише від тих, хто перебуває біля керма держави. Результат залежить і від кожного громадянина, від внеску у розбудову України. Саме тому ми маємо любити нашу країну, відчувати свою частину відповідальності за державу й сумлінно робити свою справу.
У цьому переконаний очільник Уряду Володимир Гройсман, який минулого тижня розпочав засідання Кабміну з промови, присвяченої думці, що Україна – це не просто місце на карті.

– Кожен із нас має величезний обов’язок, несе місію громадянина держави і робить свій внесок у розбудову нашого майбутнього. Це не лише про вибір політиків сьогодні, а про вибір нашого спільного майбутнього. Нам потрібно позбутися відчуття меншовартості, відчуття того, що в нас щось може не вдатися. Я переконаний – у нас все вийде. Ми зможемо збудувати сильну українську державу, але можемо зробити це тільки разом, – зазначає Прем’єр.

Власне в Україні вже є чимало громадян, котрі своєю успішною діяльністю, вдалими проектами, позитивними прикладами підтверджують думки із промови очільника Уряду.

МОЛОДЬ ВРЯТУЄ УКРАЇНУ


Одна з таких людей проживає у Рівному – Надія Чумак написала 19 підручників із французької мови для українських школярів, заснувала громадську організацію “Альянс Франсез м. Рівне”, котра успішно діє в освітньо-культурному просторі міста уже майже чверть (!) століття. Зокрема, упродовж квітня у місті відбуватимуться заходи і події традиційного 16-го фестивалю “Французька весна”.

– “Альянс Франсез м.Рівне” утворився у 1995 році. Із того часу ми діємо, розвиваємося, і все до кращого. Із нашим фестивалем “Французька весна” маємо ситуацію, коли у Рівному відбувається більше заходів, ніж, навіть, у містах-мільйонниках. Цьогоріч організовуємо наприкінці квітня вечірку за участі французького DJ Nelson Leeroy та готуємо до створення мурал – його намалює один із найвідоміших художників-графітистів Франції й світу Marco93. Ці два заходи відбудуться лише у нас і у Львові. Окрім цього наша організація допомагає молоді, котра прагне чогось нового. Наприклад, сприяємо в навчанні у французьких університетах. При цьому у нас дуже хороший відсоток тих, хто повертається і працює в Україні. Я абсолютно переконана, що молодь врятує нашу державу. Їм треба здобути трохи досвіду, подивитися які процеси відбуваються в інших країнах світу. Вони дуже потрібні нам тут. Тому бажаю нашій молоді здобути за кордоном усе, що тільки можна, але приїхати і втілювати свої плани вдома, – розповідає Надія Чумак.

До своїх здобутків останніх років Надія Петрівна відносить і створення підручників із французької мови. У доробку доцента Рівненського інституту післядипломної педагогічної освіти уже 19 підручників (деякі написані у співавторстві). Бере участь пані Чумак й у проекті Нова українська школа. За підручниками, написаними за новими стандартами й вимогами оновлених навчальних програм, навчаються школярі усієї України. До слова, найперший підручник за часів незалежності України із французької мови написаний саме Надією Чумак.

Кавалер французького ордена Академічних пальм шукає натхнення для своєї діяльності у характері, у користі від роботи, у команді, без якої не буде результатів. І, звичайно у підтримці рідних та близьких людей.

“ЕМІГРАЦІЯ ЦЕ НЕ ДО МЕНЕ”


Пані Чумак розповідає, що дуже любить Україну.

– За особливий душевний стан, який для мене створює ця країна. Бачу дуже багато перспектив. Також у нас дуже гарна природа. Я відчуваю її силу, яка йде від нашої землі – дуже люблю ходити босоніж й заряджатися енергією. І я люблю українців – щоб про нас не говорили, ми нація, котра знайшла в собі мужність, сили відроджуватися як Фенікс. Навіть французи, котрі до нас приїжджають, кажуть, що відчувають те, чого раніше не відчували, – каже Надія Петрівна.

Жінка розповідає, що дуже часто люди, котрі її мало знають, запитують чи не хотілося їй залишити Україну. Але на ці питання у Надії Чумак відповідь тільки одна.

– Я вважаю, що людина найкраще може реалізувати себе тільки у своїй країні, яка для неї є рідною, якій вона може бути корисною. У мене ніколи не виникало бажання еміґрувати. Було бажання їхати на стажування, навчання, на семінари – це треба, бо інакше зупиняєшся у своєму розвитку. Але покинути все й поїхати у чужину – не було бажання. Щодо іміґрації це не до мене, – усміхається Надія Петрівна.

Додає, що мріє про класну державу, про державу для людей. Щоб робилося максимум для реалізації потенціалу, який є в українцях, щоб реалізовувалися таланти, котрі є у наших дітях.

https://www.uawelove.org/





На правах реклами