Ми у Facebook
01.05.2019, 11:20

Фінансування освіти у 2019 році: скільки, на що і як?

Фото з Інтернету

Яким буде фінансування освіти у 2019 році в Україні та на Рівненщині? Кому? Скільки? На що? Як? – на ці питання відповідає начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорій Таргонський.

Загалом на освіту Уряд виділив 127 мільярдів гривень. Міністерство освіти і науки у бюджеті на 2019 рік заклало кошти на 6 субвенцій. Серед них: освітня, на підтримку осіб з особливими освітніми потребами, Нову українську школу, на модернізацію бази професійно-технічних закладів та дві нові – на ремонт існуючих спортивних комплексів освітніх закладів, на підвищення якості освіти. - повідомляє Управління освіти в Рівненській області.

На галузь освіти на Рівненщині закладено майже 740 мільйонів гривень.

Шкільна освіта

Вцілому, освітня субвенція зросте на 16 %, саме з неї і виділяються кошти на заробітну плату педагогічним працівникам у школах (утримання технічних працівників, плата за комунальні послуги та інші видатки на утримання шкіл, як і минулого року, будуть фінансуватись із місцевих бюджетів). Детальна інформація про збільшення видатків у бюджеті.

До Бюджетного кодексу також були внесені зміни щодо принципів розподілу коштів цієї субвенції. Раніше формула розподілу базувалася на кількості учнів, то тепер в основі лежатимуть реальні витрати на зарплатню вчителів. Кошти, які отримає розпорядник (місцевий бюджет), будуть залежати від кількості класів із розрахунковою наповнюваністю (різною для міста і села) та навантаження вчителів відповідно до типових навчальних планів (тобто кількості годин на кожен предмет). Нова формула покликана стимулювати реорганізацію освітньої мережі, адже якщо наповнюваність класів буде нижчою за розрахункову, коштів не вистачатиме.

На забезпечення якісної та доступної освіти Уряд виділив понад 1 мільярд. Рівненщина вже отримала 42 мільйони гривень. Більшу частину, а саме 34 мільйони, спрямують на облаштування внутрішніх санвузлів. Решту – на обладнання для природничих кабінетів.

Із шестисот шкіл Рівненщини на сьогодні близько дев’яносто закладів не мають внутрішніх вбиралень, тобто розташовані на подвір’ях. Решту суми – близько 8 мільйонів – на забезпечення та придбання обладнання для природничо-математичних кабінетів.

Понад 1,3 мільярда гривень виділено на оновлення освітнього простору Нової української школи. Ці кошти підуть на підвищення енергоефективності шкіл, закупівлю меблів та обладнання, а також навчання вчителів, які наступного навчального року розпочнуть викладання у 1 класі за новим Державним стандартом. Варто зазначити, що МОН обіцяє дещо переглянути перелік рекомендованого для закупівлі обладнання.

Субвенція на навчання дітей з особливими потребами надходитиме у конкретний навчальний заклад, загалом, на неї Уряд виділив 5 мільйонів гривень. Крім того, на Рівненщині 2,8 мільйонів буде спрямовано на оснашення ресурсних кімнат в закладах освіти.

Професійно-технічна освіта

Ще минулого року із освітньої субвенції почали фінансувати здобуття повної загальної середньої освіти у професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ). Додатково професійно-технічні заклади отримають 100 мільйонів у вигляді субвенції місцевим бюджетам на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази, і ще 120 млн (стільки ж, скільки і минулого року) на ті спеціальності, які мають “загальнодержавне значення”. Решту видатків ПТНЗ будуть фінансувати місцеві бюджети. Варто зазначити, що на Рівненщині 16 закладів фінансує область, а 5 – місто Рівне.

Коледжі та технікуми

Фінансування коледжів та технікумів мають взяти на себе або університети (в межах своїх кошторисів), або ж обласні бюджети (також це можуть бути міста обласного значення). До слова, на Рівненщині з обласного бюджету фінансується 3 заклади ВНЗ І-ІІ рівня акредитації на які передбачено 100 % коштів на утримання.

Вища освіта

З січня 2019 року зарплати усіх науково-педагогічних працівників загалом підвищаться на 20%. Цьогоріч саме вони отримають найбільше збільшення заробітної плати. Міністерство освіти, таким чином демонструє пріоритет збереження та розвиток людського та інтелектуального потенціалу.





На правах реклами