Ми у Facebook
04.05.2019, 12:00

Проводи: як правильно поминати померлих і чого не можна робити

Світлий тиждень після Великодня, окрім святкувань, передбачає вшанування пам’яті родичів та близьких, яких уже немає з нами.
Цей період у народі називають Проводи, Гробки, Могилки. Відвідати храми та кладовища, відправити поминальні панахиди православні християни вважають за свій обов’язок у Провідну (Томину) неділю, на Антипасху, Радоницю.

“Пасха для померлих”: як поводитися на кладовищах у поминальні дні

Які квіти краще нести на кладовище? [+ПОРАДИ]

Живі квіти у храмі чи на могилі символізують живу віру та живі почуття до спочилих. Якщо хочете прикрасити надгробок близької та рідної людини, замість давно не модної пластмаси принесіть на могилки улюблені покійними польові квітки чи весняні первоцвіти, живі квіти у горщиках чи букетах, стрічки з тканини, посадіть на надгробках багаторічні рослини, посійте газонну траву і посадіть кущики барвінку, запаліть лампадку.

Яку кількість квіток класти на надгробок? У нас прийнято зазвичай дві або будь-яке парне число до 12. Ця традиція поширена у всіх країнах колишнього СРСР.

Традиції, забобони, марновірства про могили, кладовища і поминальні дні

Екологи закликають утриматися від купівлі пластикових троянд, ромашок та лілій – вони несуть смертельну небезпеку нам, живим та ще ненародженим нашим нащадкам. Щороку в православних країнах на сміттєві полігони вивозять тонни минулорічних пластмасових букетів, кошиків та вінків. Пластмасова квітка розпадається у грунті 500 років! Яскраві анілінові барвники отруюють воду і землю. Під час спалювання пластик виділяє у довкілля диоксини та важкі метали, які спричиняють онкоголічні та інші захворювання.

Проводи: як правильно поминати померлих у першу неділю після Пасхи

Провідна неділя: як правильно поминати померлих [ТЕКСТИ МОЛИТОВ]





На правах реклами