Ми у Facebook
16.05.2019, 18:00

Як дешевше купити гречку?

Гречка – основна круп’яна культура. Про користь та як купити гречку за 20% від вартості, читайте далі.
Звідки взялася гречка?

З давніх-давен гречка росла в Північній Індії, Гімалаях, Непалі і на Алтаї. Археологи досі знаходять скам’янілі зерна гречки в курганних похованнях алтайців і на розкопаних уральських стоянках азіатських кочівників, що датуються 4 століттям до нашої ери. Поступово про цю крупу стало відомо на найвіддаленіших територіях у різних народів. Хоча назва рослини і вказує на Грецію, але у самій Греції «візантійськими зернами» харчувалися лише жебраки. Назва її пов’язана з тим, що на Київській Русі навчили садити і споживати цю зернову культуру грецькі ченці, які займалися тут місіонерством.

Особливості вирощування гречки

Відомо, що ця рослина невибаглива і може давати врожай на бідних землях, де жодна інша зернова культура зростати не буде. Вегетаційний період її короткий — 65-100 днів. Гречка відноситься до вологолюбних культур. Агротехнічне значення гречки полягає в тому, що вона в силу своєї невибагливості, а також вражаючої здатності самостійно витісняти бур’яни зі своєї землі зменшує забур’яненість полів. Вона є добрим попередником, оскільки засвоює важкодоступні сполуки фосфору і калію для власного живлення і залишає їх в ґрунті з рослинними рештками. Гречка є страховою культурою для пересівання загиблих озимих, її вирощують у післяукісних та післяжнивних посівах, а також на зелений корм та на зелене добриво.

Де їдять гречку?

Може видатись дивним, але гречану крупу, недорогу і корисну, у багатьох країнах не їдять зовсім. Натомість українці високо цінують цю коричневу крупу та намагаються купляти її при кожній нагоді.

На всіх територіях історичного зростання цієї зернової культури гречку вживають в їжу до сьогодні, але вона все одно вважається «дешевою» їжею, хоча, наприклад, в Північній Індії і в Непалі її вже рідко можна зустріти в продажу. Місцеве населення знає цей продукт, там традиційно смажать гречку зі спеціями, але споживають дуже неохоче, незважаючи на те, що про її корисні властивості тепер уже відомо всьому світу.

У Китаї гречка росте гіршої якості, ніж, на Україні і ми в цьому мали можливість переконатись коли прилавки наших магазинів були заповнені китайською гречкою. Тому китайці закуповують її на Україні і в Білорусії. У Піднебесній теж вважають гречку непрестижною їжею, але там стало модно піклуватися про своє здоров’я і китайські лікарі рекомендують своїм пацієнтам гречку … пити. Тепер її заварюють як чай і намагаються випивати в день не менше двох склянок настою.

У Кореї і Японії гречка завжди була поширена, але у вигляді борошна. Корейці досі печуть з неї пишні ароматні булочки – САЕ МЕ ДУК, а японці готують смачну локшину WOK характерного коричневого кольору.

Крім азіатських і слов’янських країн ще гречку їдять в Ізраїлі. Гречана каша, зварена по-єврейськи, називається «ВАРНІШКЕС» і крім гречки в неї входить пшеничне борошно і цибуля.

Вживання гречки в Україні

Ще з VII століття нашої ери гречка стала найпопулярнішою зерновою культурою в районах слов’янського розселення, а страви, що готуються з неї, стали національними. Гречану кашу на просторах нашої країни їдять всі незалежно від віку. Дієтологи стверджують, що звикати до споживання вареної гречки дійсно треба з дитинства, тільки тоді можна насолодитися її смаком.

Гречка — один з кращих медоносів. За сприятливих умов вона забезпечує збір меду 60-100 кг/га а іноді й більше.

Увага!

Сільгоспвиробники мають можливість придбати насіння гречки скориставшись державною програмою підтримки розвитку фермерських господарств – часткова компенсація (до 80%) вартості насіння. Для цього насіння слід закупляти тільки у тих господарствах які занесені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва і вирощують сорти гречки занесені до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні і не являються генномодифікованими (ГМО).

Вирощуйте та споживайте гречку тому що на сьогоднішній день тільки гречана крупа здатна:

нормалізувати кров’яний тиск,
гормональний фон,
рівень цукру в крові,
піднімати гемоглобін,
підвищувати імунітет,
виводити з організму шлаки і надлишок холестерину. - за матеріалами Держпродспоживслужби у Рівненській області.





На правах реклами