Ми у Facebook
11.05.2019, 17:20

За порушення правил перевезення дітей доведеться платити великий штраф

Дитяче автокрісло з пасками безпеки знижує смертність дітей у ДТП на 54%.
У попередньому матеріалі Його називають “необов'язкова розкіш” я писала про актуальність теми безпеки дітей в автомобілі. І це недарма.

З початку 2019 року на території Рівненській області трапилося 405 дорожньо-транспортних пригод, 91 із яких – з потерпілими, 17 з яких загинуло.

На офіційному порталі Верховної Ради України розміщено два законопроекти, які стосуються безпеки людей.

Перший законопроект - №10130 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення правил перевезення дітей». У ньому йдеться про зміни щодо відповідальності за порушення водіями правил перевезення дітей. В іншому випадку, водіям доведеться оплатити штраф у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн).

Дитяче автокрісло з пасками безпеки знижує смертність дітей у ДТП на 54%.

Водночас, в Україні власники автівок використовують дитячі крісла лише для 12% дітей віком до 6 років, та майже ніколи для старших дітей, про що свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного дослідницькою компанією «Ipsos» в рамках проекту «Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні» влітку 2016 року. Для прикладу, у Німеччині рівень користування дитячими кріслами становить 99%, у Чехії - 96%, Естонії - 96%, Польщі - 93%.

Другий законопроект - №10131. Його зареєстрували 6 березня у Верховній Раді, де пропонується підвищити штраф за ігнорування пасків безпеки вдесятеро – до 510 гривень. Законопроект ініціював Центр демократії та верховенства права в рамках Кампанії «За безпечні дороги» для зниження рівня смертності на дорогах України.

Нагадую, що у грудні 2018 року для ухвалення у другому читанні законопроекту про підвищення штрафу не вистачило голосів. Прийняття зазначених проектів Закону дозволить підвищити рівень безпеки дорослих і дітей та сприятиме зменшенню негативних тенденцій зростання їх дорожньо-транспортного травматизму і смертності.



Не ризикуй найдорожчим! Пристебни життя!

Марія БУРДОВА, капрал поліції.

Автор фото - Олександр ХАРВАТ.





На правах реклами