Ми у Facebook
13.05.2019, 12:36

Філарет допускає розкол в українській церкві

Фото зі сторінки у ФБ Патріарх Філарет

Розбрат між Філаретом та Єпіфанієм може загрожувати не тільки розколом, а й санкціями з боку Вселенського патріарха.

Патріарх стверджує, що має повноваження скликати собор, передає "ТСН".

За словами Філарета, з моменту створення ПЦУ його спілкування з митрополитом Єпіфанієм відбулося не більше п'яти разів.



"Хіба це спілкування? Коли кожен день потрібно управляти церквою. Тому спілкування немає. Через те, що немає спілкування - а воно повинно бути - церква розділилася тому зараз моє завдання, як патріарха, зберегти українську церкву", - заявив він.

Разом з тим він стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, може скликати собор. На питання, чи допускає він поділ ПЦУ, почесний патріарх Філарет заявив: "Допускаю. Але ми створимо єдину церкву".

Крім цього, він підкреслив, що Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) не ліквідована.

"Він (Київський патріархат, - ред.) є. Його не потрібно повертати. Він існує. Є патріарх? Якщо є патріарх, значить, є і патріархат. Київська патріархія. Тому повертати патріархат не потрібно. Він є і має бути... І буде патріархат. Причому не буде невизнаним. Прийде час, коли буде визнаним", - сказав Філарет.

Нагадаємо, 6 січня в Стамбулі у резиденції Вселенського патріарха на Фанарі Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив чолі новоствореної помісної Православної церкви України митрополиту Єпіфанію Томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 7 січня Томос урочисто презентували у Києві на Різдвяній службі в соборі Святої Софії.





На правах реклами