Ми у Facebook
19.05.2019, 15:20

Відпочинок на природі: Як спланувати ідеальний пікнік

Комфортний відпочинок - це не лише близькі люди і вдало вибране місце. Не менш важливо подбати про корисне меню і заходи безпеки. Розповідаємо, про що важливо пам’ятати, готуючись до пікніка.

ПОДБАЙТЕ ПРО БЕЗПЕКУ І ПРАВИЛЬНО ВИБЕРІТЬ МІСЦЕ ДЛЯ ПІКНІКА


Правило №1 здорового пікніка - впевніться, що убезпечили себе від іксодових кліщів, гадюк і небезпечних наслідків відпочинку попередньої компанії:

Захиститись від кліщів допоможе відповідний одяг: з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Також зауважте, що на світлому однотонному одязі краще помітно кліща. Власне, кліщі - це не комахи, а павуки, вони не літають і не живуть на деревах. Іксодові кліщі живуть в грунті і нападають виключно з трави. Кліщі можуть повзти лише вверх, а не знайшовши місця для прикріплення — знову падають на землю. Уважно оглядайте себе після збору хмизу.
Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою уважно вивчивши інструкцію по використанню. Зверніть увагу на тривалість дії засобу і зауважте, що натуральних засобів для відлякування кліщів не існує.
Перевіряйте місце для пікніка, щоб вберегтись від укусів змій. Пошарудіть палицею довкола вибраного місця. Це відлякає гадюк, вони відповзуть. Якщо побачили змію — не робіть різких рухів, адже вони зазвичай не помічають нерухомі об’єкти, не нападають першими, а проявляють агресію лише у разі небезпеки. Створіть шум палицею - цього достатньо.
Не розпалюйте багаття на вугіллі, що залишилось від попереднього вогню. На жаль, досі багато людей після пікніка спалюють пластиковий посуд, а це - смертельно небезпечна хімічна отрута. Оптимальне місце для вогню - мангал, очищений від попелу. Так само після пікніка пересвідчіться, що загасили полум’я.

Відпочинок у Рівному: де посмажити шашлик?

Після пікніка оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Після пікніка відразу змініть і ретельно огляньте одяг, випрасуйте його, перевірте речі, які принесли з прогулянки (квіти, тощо), огляньте домашніх улюбленців і дітей, а потім себе. Це добре робити весь час від квітня до середини червня і з вересня до середини листопаду після прогулянок в парку і лісі.

ВРАХОВУЙТЕ ТЕМПЕРАТУРУ ПОВІТРЯ Й ІНТЕНСИВНІСТЬ СОНЦЯ


Якщо вам спекотно у футболці - не одягайте на дитину додатковий одяг, шапку, шкарпетки. Обмін речовин у малюків та дітей проходить більш інтенсивно. При цьому виробляється велика кількість тепла, від якого дитячому організму потрібно позбавлятись. В спеку цей процес проходить важче, тому діти набагато швидше перегріваються та зневоднюються в жарку погоду.

Щоби уникнути перегрівання:

Обирайте одяг з натуральних тканин. Це дозволить шкірі “дихати” і захистить від шкідливої дії ультрафіолетових променів.
Одягінть кепку чи панамку, для дітей капелюхи чи панамки, які захищають від променів також вуха та шию.
Більше часу проводьте в тіні, особливо в проміжок між 10:00 та 16:00.
Не забувайте про воду самі і нагадуйте дітям, адже вони гірше розрізняють сигнали тіла про спрагу, і більш ризикують наразитися на зневоднення.
Використовуйте сонцезахисні окуляри і сонцезахисний засіб (крем, спрей тощо) широкого спектру дії (UVA та UVB) із SPF 15 та вище, в залежності від погодних умов.

ПОДБАЙТЕ ПРО БЕЗПЕЧНИЙ ПОСУД


Не весь пластиковий посуд призначений для гарячої їжі. Якщо це дозволено - зазвичай є відповідне маркування. Але навіть з відповідним маркуванням старі контейнери не варто використовувати для гарячої їжі, якщо на ньому є пошкодження (подряпини чи тріщини).

Відпочинок у лісових господарствах Рівненської області(+ЦІНИ)

Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику — фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоби зробити пластик м‘яким і гнучким. Ці речовин пов‘язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів — естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов’язане з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами. Зокрема деякі дослідження вказують, що ця речовина збільшує ризики передчасного народження. Через ці докази в 2012 році FDA (Управління продовольства і медикаментів в США) заборонило використання цього компоненту в дитячих пляшечках та чашках (https://goo.gl/pEjn3B).

Здорова альтернатива: багаторазовий посуд.

СКЛАДІТЬ ОПТИМАЛЬНЕ МЕНЮ


Надійність у перевезенні і зручність у споживанні - два головних критерії у складанні меню для пікніка.

-Не купуйте їжу - особливо м'ясо і молочні продукти - на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.
-Відділяйте сире від готового: одну дошку не можна використовувати для розділки м’яса і нарізання овочів. У кошику для пікніка не кладіть сирі продукти вище готових страв.
-Мийте руки, фрукти та овочі, ножі та поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу, захищайте їжу від комах.
-М'ясні та інші висококалорійні страви збалансуйте овочами.
-Не беріть на пікнік торти, тістечка з кремом й інші солодощі - вони дуже швидко псуються і тому часто стають причиною отруєння.
-Починайте пікнік із їжі, щоби страви не були на столі більше двох годин, бо в спеку продукти псуються надзвичайно швидко.
- якщо їжа залишилась після пікніка - не зберігайте її “на завтра”.

Де відпочити у Рівному: 10 цікавих місць (+ ФОТО, ВІДЕО)


ЗАПАСІТЬСЯ ВОДОЮ


Звичайна вода найкраще втамовує спрагу. Здорові альтернативи — лимонад, узвар і молочна сироватка, а від енергетиків і солодких газованих напоїв краще відмовитись.

Навіть кілька ковтків води врятують нас від зневоднення, тому напоготові завжди слід мати питну воду.

Якщо ви відчуваєте сухість в роті, невелике запаморочення чи втому — скоріш за все це спрага. Сама спрага має змушувати нас пити воду, а не визначені норми споживання води на день.

Нагадуйте про пиття дітям. Тіло дітей містить більше води, ніж в дорослих, і тому їм критичніше втрата вологи.

ДБАЙТЕ ПРО ЧИСТОТУ РУК


Чисті руки - важливий запобіжний засіб, аби пікнік не завершився хворобою чи розладом шлунку.

Найкращий спосіб зменшити кількість мікробів на руках в більшості випадків - мити їх з милом і водою впродовж 20 секунд. Водночас, якщо мило та вода недоступні, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, який містить щонайменше 60% спирту. Дезінфікуючі засоби для рук на основі спирту можуть швидко зменшувати кількість мікроорганізмів на руках, проте вони не вбивають усі типи мікроорганізмів і можуть не видаляти шкідливі хімікати.

Навіть (і особливо) в умовах пікніка дбайте про чистоту рук на усіх етапах приготування їжі, після туалету, видування носу, кашлю або чхання, контакту з тваринами чи кормом, сміттям, а також після активних ігор.

РОЗПЛАНУЙТЕ ДОЗВІЛЛЯ


Заздалегідь продумайте розваги для дітей і дорослих, обов’язково заплануйте активні ігри - волейбол, бадмінтон чи гра у “квача”. Не гайте жодної можливості, аби бути фізично активними. Адже регулярна фізична активність - це захист від небезпечних хвороб (серцево-судинних, інсульту, діабету та раку), покращення функціонального стану кісток та суглобів, хороший апетит і настрій, довше та якісніше життя.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ