Ми у Facebook
02.06.2019, 12:00

Рівнянам: На скільки подорожчають послуги «Рівнеоблводоканалу»

Наприкінці травня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила тарифи на послуги холодного водопостачання та водовідведення.
І хоч платіжки із новими цифрами споживачі «Рівнеоблводоканалу» отримають лише в липні, нарахування за надані послуги по нещодавно затверджених тарифах підприємство почне робити вже з червня. Одразу після того, як відповідна постанова НКРЕКП буде офіційно опублікована.

Згідно із рішенням НКРЕ КП новий тариф для споживачів «Рівнеоблводоканалу» зросте на 1 грн. 28 копійок із ПДВ. Тобто, якщо діючий тариф складає – 19 гривень 28 копійок, то буде – 20 гривень 57 копійок за один метр кубічний водопостачання та водовідведення разом. Таким чином послуга водопостачання здорожчає на 96 копійок і на 32 копійки послуга водовідведення.

Подорожчає на 20 копійок і вартість водовідведення для КП «Здолбунівводоканал», стічні води якого, обласне водопостачальне підприємство очищає на очисних у Квасилові. Тож з наступного місяця вона складатиме 3,74 грн. за метр кубічний.

Варто зазначити, що востаннє тариф на холодне водопостачання та водовідведення затверджували у жовтні минулого року. Відтоді, окрім тарифу обласного водопостачального підприємства, чимало змінилося. Зокрема, зросла вартість електроенергії на 5%, з 1 грудня минулого року збільшився і прожитковий мінімум для працюючих громадян, що, зрозуміла річ, вплинуло на ріст зарплатні працівників підприємства. А відповідно - і на обсяги відрахувань до бюджету єдиного соціального внеску. Змінилися і ставки податку за спецводокористування і надра на 2,2% Це лише кілька складових, через які підприємство весь цей час змушене було працювати у збиток. За підсумками чотирьох місяців, кажуть на «Рівнеоблводоканалі», вийшло мінус 11 мільйонів гривень.

- На жаль, питання затвердження тарифів для комунальних підприємств – ліцензіатів НКРЕ КП досі знаходиться більше в політичній, ніж в економічній площині, - говорить директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. – Тому виходить так, що наш тариф постійно «доганяє» вартість основних його складових. Зокрема, електроенергію та мінімальну заробітну плату. Проблема ще й в тому, що решта витрат підприємства залишається на рівні попереднього року. Наприклад, вартість паливо-мастильних матеріалів, яка за цей час суттєво зросла. Тобто, навіть новий тариф не покриватиме витрати підприємства повністю, бо відстає від економічних реалій на рік.

За словами пана Карауша, не збільшувати тариф на послуги «Рівнеоблводоканалу» можна було б, якби держава передбачила механізм відшкодування збитків. А такого немає. Тож виходить, що довелося б покривати витрати на електроенергію чи зарплату працівникам підприємства за рахунок інших статей, наприклад, ремонтів мереж, скорочення кількості працівників, яких і без того сьогодні бракує, чи переведення міста на погодинну подачу води. Але погодьтеся, штучно утримувати тариф за рахунок погіршення якості послуг було б не правильним.





На правах реклами