Ми у Facebook
05.06.2019, 13:20

Вознесіння 2019: у яких храмах Рівненщини завтра престольне свято

Фото: Рівненщина туристична

У четвер сорокового дня по світлій неділі Христового Воскресіння православна церква відзначає велике двунадесяте свято — Вознесіння Господнє. У 2019 році цей день припадає на 6 червня.
На Рівненщині є 5 храмів(якщо знаєте ще такі храми - пишіть у коментарях), престольним празником у яких є свято Вознесіння Господнього, яке рівняни відзначатимуть вже завтра, 17 травня. У м. Дубно налічується аж три Вознесенські церкви і всі три різних патріархатів.

Церква Вознесіння Господнього (с. Бугрин, Гощанського району)

За поданням М. Теодоровича церква Вознесіння Господнього побудована в 1867 р. на кошти прихожан за проектом арх. Пархоменка. Дерев’яна, простора, п’ятибанева, на кам’яному фундаменті, дахи покриті залізом.

Храм знаходиться в центральній частині села на пагорбі та відіграє роль висотної домінанти поселення. Свято-Вознесенська церква є однією з найбільших дерев’яних храмів Рівненщини. Об’ємна структура храму – дев’ятизрубний, досить рідкісний для даного регіону, завершений п’ятьма банями, чотири з яких розташовані над міжраменними зрубами і носять суто декоративний характер. Із західного боку прибудована триярусна дзвіниця, накрита наметовим дахом. Віконні отвори з півциркульним завершенням оздоблені сандриками кілевидної форми. В екстер’єрі церква має досить стриманий накладний декор у вигляді кутових лопаток, хвилястого фризу та декоративних лиштв на глухих барабанах бань. Виразний зразок храмового зодчества Волині кінця ХІХ ст. і вдалого застосування елементів неовізантійської та неоросійської стилістики.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія


Свято-Вознесенська церква — діюча церква Рівненської єпархії УПЦ КП у місті Дубно

Церква розташована в мікрорайоні Підборці, колишнє село Підборці, першу датовану згадку має в 1448 році. В 1592 році тут був заснований Свято-Вознесенський жіночий монастир, а дерев`яний Свято-Вознесенський храм побудований на місці старої базиліанської церкви на кошти від казни в 1850 році, разом із дзвіницею. Тут розміщувалась церковно-приходська школа.

Розташування: мікрорайон Підборці



Свя́то-Вознесе́нський храм — храм Української православної церкви (Московського патріархату), розташований по вулиці Миру, 6 у місті Дубно. Належить Рівненській єпархії.

9 серпня 2007 року в день пам'яті великомученика і цілителя Пантелеймона архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій звершив чин освячення закладного каменя під будівництво храму, а 27 листопада 2010 року, в день пам'яті апостола Пилипа, храм було освячено і почались регулярні служби Божі. При храмі діє недільна школа. Дитячий хор недільної школи разом з церковним хором бере участь у богослужіннях.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія


Церква Вознесіння Господнього УГКЦ (м.Дубно)

Релігійна громада Вознесіння Господнього УГКЦ була зареєстрована 6 травня 2006 року Божого. 24 жовтня 2010 року відбулося освячення храму, яке здійснив екзарх Луцький Йосафат Говера у співслужінні священиків із різних єпархій. Гостей і жителів міста на освяченні було понад 500 осіб.
На даний час Богослуження проходять у новозбудованому храмі.
У храмі знаходяться: мощі Святого Шарбеля та Золота Книга Тверезості
На даний час при парафії почила функціонувати недільна школа для дітей. Також створено численні молодіжні та молитовні спільноти серед яких: Вівтарної дружину, Марійської дружину, УМХ, Обнови, гуртока з читання Святого Письма та спільнота Живої Вервиці.

Фото: Рівненщина туристична
Фото: Рівненщина туристична


Побудована: 2010 р. Пам`ятка архітектури

Включено в туристичні маршрути:
Житомир – Рівне - Дубно – Тараканів – Клевань - Житомир;
Білокриниця - Дубно - Тараканівський форт.

За інформацією rivne.travel


Свято-Вознесенська церква (м.Радивилів)

Храм розташований при вулиці Почаївській. Православні використовують будівлю колишнього костелу. Богослужіння проводять тут з 1997 року.За неповних два десятиліття здійснено великий обсяг ремонтно-реставраційних робіт. Зокрема, облаштовано вівтарну частину храму, стіни прикрасили ікони, картини на біблійну тематику, вишиті рушники. Приміщення освітлюють потужні люстри. У 2010 році над храмом піднісся перший купол – купол дзвіниці з дзвонами, виготовленими на пожертви меценатів – членів сім’ї Ткачуків. Згодом виготовлені і встановлені бічні главки.

Після Другої світової війни цю культову будівлю пристосували під будинок культури, був тут і спортзал дитячо-юнацької спортшколи. 24 квітня 1985 року тут на постаменті стояли перед перезахороненням на меморіал Слави чотири труни, – з останками кавалериста Опанаса Волковенка, артилериста Павла Стрижака, льотчиків Андрія Демьохіна і Миколи Маркелова.

Найдавніший документ із згадкою про існування тут храму знайдено в актах Луцького синоду за 1726 рік. Цю муровану будівлю на місці дерев’яної звели в 1933 – 1934 роках для католиків 17 поселень Радивилівщини.


За матеріалами radyvyliv.info

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Церковний календар на травень 2018

Народні прикмети на Вознесіння





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ