Ми у Facebook
09.06.2019, 15:00

Як правильно писати згідно з новим правописом? (+ПОРАДИ)

Максим Стріха, фото з kmu.gov.ua.

Роз'яснення надав заступник Міністра освіти і науки України, український науковець, громадський та політичний діяч, перекладач, письменник Максим Стріха.
Чи зміниться міф на міт та чи стане Лев Толстой - Толстим - нову редакцію українського правопису обговорили на черговій зустрічі #єдинийголос. Про нововведення розповів заступник Міністра освіти і науки України, український науковець, громадський та політичний діяч, перекладач, письменник Максим Стріха. Науковець зазначив, що порівняно з попередньою редакцією 1989 року український правопис став більш деталізованим, кількість параграфів зросла зі 125 до 168.

«Правописи потребують оновлення, щоб врахувати ті зміни, які відбуваються в житті», - зазначив він і додав, що в попередній редакції правопису, затвердженій 30 років тому, не було відповіді, як, скажімо, правильно писати айфон, стартап тощо.


За його словами, зміни можна поділити на дві великі групи: обов’язкові та варіативні.

Без варіантів пишемо:

проєкт, проекція;

плеєр (play+er), конвеєр (convey+er), феєрверк, Соєр, Хаям, Феєрбах;

Дікенс, Текерей, Бекі (без подвоєння приголосних -кк-);

мінісукня, віцепрезидент, ексміністр, вебсайт;

пів хвилини, пів яблука, пів Києва, пів аркуша, пів години, пів відра, пів міста, пів огірка, пів острова, пів яблука, пів ящика, пів ями, пів Європи;

піваркуш, південь, півзахист, півколо, півкуля, півмісяць, півоберт, півовал, півострів;

священник.

Крім того, разом пишемо складноскорочені слова й похідні від них: адмінресурс, Міносвіти, профспілка, Святвечір.

Змінюється написання російських прізвищ: рос. Донской - Донський, рос. Трубецкой – Трубецький. Але в цьому правилі є виняток - Лев Толстой

Двома варіантами можемо писати:

Вергілій і Верґілій, Георг і Ґеорґ, Гуллівер і Ґуллівер;

аудієнція і авдієнція, лауреат і лавреат (пор. лавр), аудиторія і авдиторія;

кафедра і катедра, ефір і етер, міф і міт, Борисфен і Бористен;

ірій і ирій, ірод і ирод.

Максим Стріха, наголосив, що впродовж перехідного періоду використання старої редакції - не буде помилкою. Також при проведенні цьогорічного ЗНО використовуватимуться ті норми, які не зазнали змін. Більше того, вже найближчим часом планується видавництво методичного посібника для вчителів. До слова, в нормативно-правових актах, до внесення змін на підставі запровадження нової редакції правопису, все ж таки слід орієнтуватися на Конституцію України. Це зокрема, стосується написання Віце-прем’єр-міністр, який згідно з новою редакцію має писатися разом.

Про це пише Урядовий портал, kmu.gov.ua.

Нагадаємо, що Кабмін схвалив нову редакцію українського правопису. Вона змінює версію правопису, яка діяла ще з 1992 року.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ