Ми у Facebook
15.06.2019, 13:18

Трійця 2019: Чому прикрашають храми та домівки зеленню

Зелені свята – це один з головних християнських свят в Україні. Православні відзначають його на 50 день після Великодня.
За традицією, Трійцю святкують три дні. У будинках напередодні свята наводять порядок і прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, аїру(в народі - лепеха). Це все символізує процвітання і новий життєвий цикл.

Субота напередодні свята вважається поминальним днем. У цей день прийнято молиться за померлих і ставити свічки в церквах за упокій їх душ.
Зелена неділя вважається днем активності всякої нечисті і зелень, якою прикрашають будинки – це обереги від нечистих сил.

У неділю, після святкової служби, прийнято ходить в гості, а також влаштовувати масові гуляння і ярмарки.

Дівчата в старовину йшли до річки, плели вінки і пускали їх на воду, щоб дізнатися, звідки будуть суджені. До цього дня також пекли палянички і роздавали їх незаміжнім дівчатам. Вони зберігали ці шматочки до весілля і замішували їх шматочки в тісто для весільного короваю. Вважалося, що вони принесуть в нову сім'ю благополуччя і любов.

Другий день свята називається Клечальний понеділок. Зранку в церквах проходять служби, а після неї священики йдуть на поля і читають молитви про благословення на майбутній урожай.

Третій день називається Богодухів день. Дівчата вибирали Тополю – найкрасивішу незаміжню дівчину, прикрашали її вінками, стрічками і водили по дворах. Зустріти Тополю вважалося великою удачею.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ