Ми у Facebook
20.06.2019, 12:00

МОЗ України пропонує обладнати громадські місця дефібриляторами

Фото з інтернету

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало для громадського обговорення проект наказу про затвердження вимог щодо комплектації, зберігання та використання медичних укладок для надання домедичної допомоги.
Пропонується, що у всіх людних місцях будуть аптечки з оновленою комплектацією, а де збираються понад 200 людей - додатково автоматичні зовнішні дефібрилятори.

Відповідно до нової класифікації, аптечки будуть поділятися на три типи:

І рівень (для території, де можлива одночасна присутність не більше тридцяти людей) – склад цих аптечок знайомий кожному: бинти, лейкопластирі, медичні рукавички, термоковдра та плівка-клапан для проведення штучної вентиляції легень.

ІІ рівень (не більше 200 людей – торговельно-розважальні заклади, заклади освіти, будівельні майданчики, автозаправочні станції тощо) – додатково додається механічний засіб для зупинки кровотечі, тонометр та атравматичні ножиці.

ІІІ рівень (не більше тисячі людей) – аптечки цього типу, крім вищезазначеного, будуть укомплектовані лікарськими засобами та автоматичним зовнішнім дефібрилятором.

Якщо у місці можуть збиратись одночасно понад тисячу людей (наприклад, на НСК “Олімпійському”), буде розміщено декілька наборів з дефібриляторами.

Хто зможе скористатися та як працюватиме дефібрилятор?

Дефібрилятор — невеликий апарат, призначений для надання екстреної допомоги при раптовому важкому порушенні ритму серця та фібриляції шлуночків. У випадках, коли між життям і смертю лише кілька хвилин, вирішальну роль має час. Допомога, надана протягом перших чотирьох хвилин, збільшує шанси на порятунок на 30%. Врятувати людину за допомогою дефібрилятора зможе будь-хто — не обов'язково лікар, але необхідно пам'ятати про безпеку і чітко дотримуватись інструкцій.

Як проводити серцево-легеневу реанімацію з використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора не медичним працівникам: https://bit.ly/2WOUxy2

У кожному місці масового перебування людей, обладнаному дефібрилятором, буде визначена відповідальна особа, яка зможе надати допомогу. Працівники проходитимуть спеціальний інструктаж і в разі виникнення екстреної ситуації зможуть надати першу допомогу та скористатися дефібрилятором.

В Україні місця масового перебування людей будуть обладнані саме автоматичними дифібриляторами. Користуватися такими пристроями максимально просто. Вони мають голосове меню-помічника і вмикають заряд лише, коли зафіксують порушення ритму серця. Робота пристрою максимально автоматизована.

Місце розташування дефібрилятора буде позначене спеціальною наклейкою – серце із символом електричного розряду на зеленому тлі та абревіатура АЗД під ним.

Наказ супроводжують нормативні акти, що зобов‘яжуть підприємства та інші установи розмістити аптечки з оновленою комплектацією у доступних для відвідувачів місцях. Це дозволить скоротити кількість смертей в метрополітені та інших людних місцях.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ України, moz.gov.ua.

Нагадаємо, медики оприлюднили поради, як врятуватися від спеки.

А також як вберегтися від кишкової інфекції.





На правах реклами