Ми у Facebook
22.06.2019, 15:00

Гройсман доручив виділити додаткові кошти для малих міст Рівненщини

Прем’єр наголошує, що сутність децентралізації – передати владу людям.
На Рівненщині громади тільки-но починають відчувати переваги децентралізації - у громадах залишається більше коштів, вони самостійно можуть витрачати їх на свої нагальні потреби тощо. А от автор цієї реформи Володимир Гройсман ще у 2014 році усвідомлював необхідність розвитку місцевого самоврядування. Саме воно, на думку головного натхненника децентралізації, мало ламати бюрократизовану державну машину й зупиняти гальмування розвитку нашої держави.

НЕ ЛИШЕ ПРО ГРОШІ


Як бачимо, ставка на децентралізацію дає свої плоди – за п’ять років впровадження реформи бюджети громад у середньому зросли в чотири рази. На початку реформи у 2014 році вони складали 70 млрд грн, а у 2018 році – уже понад 270 млрд грн.



Проте децентралізація це не лише питання коштів. Разом із грошима та іншими ресурсами громади одержали і повноваження. Тобто тепер на місцях вирішується питання про відкриття нової школи, садочка, будівництва котельні, облаштування освітлення тощо. Це також і можливість оновлювати за допомогою Уряду локальну інфраструктуру (нові амбулаторії, ЦНАПи, ремонт доріг і т.д.) і розвивати свою місцеву економіку, що у подальшому сприятиме подальшого розвитку.

«Що таке об’єднані громади? Це громади, які мають в 5-7 разів більші бюджети. Громади, які можуть давати якісні послуги кожному. Зараз тільки 70% українців користуються перевагами децентралізації. І там є лідерство і відповідальність. Люди мають самі вирішувати, як розвиватися. Це та ідеологія, яку ми закладали в реформу. При цьому розвивати треба і інфраструктуру, і соціальну сферу, і культуру», – зауважує Володимир Гройсман.

ЗАХИСТИТИ «ПОЇЗД» ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ


Жителі об’єднаних громад вже упевнились, що тільки з децентралізацією Україна зможе розвиватися. До слова, цю думку підтверджують також і експерти та міжнародні партнери нашої держави.

Утім, не всім подобається реформа децентралізації – зокрема, місцевим чиновникам, які нині вважають області й райони своїми «князівствами». Вони бояться втратити владу та контроль над ресурсами. У лавах ворогів децентралізації також і політики-популісти. Ця важлива для нашої країни реформа потребує захисту, завершення процесу переходу від старої України до нової. Усі 100% українців повинні користуватися перевагами позитивних змін. Саме тому потрібно внести відповідні зміни до Конституції, якими будуть захищені права громад.

«Там, де люди активні і хочуть змін, з’являються нові парки, садочки, оновлюються дороги, школи, лікарні. Фінансові ресурси вже тут. Тепер потрібно правильно їх використовувати. Нам потрібно зараз завершити децентралізацію. Захистити її – в тому числі змінами в Конституцію. Буду максимально підтримувати громади… Зупинити зараз децентралізацію – це, як зупинити потяг на повному ходу», – переконаний очільник Уряду.

ЛІКВІДУВАТИ ОДА ТА РДА


Власне такі зміни до головного закону країни й ініціює зараз Володимир Гройсман. Він хоче захистити реформу, зробити процес незворотним. Адже упевнений, що не районні чи обласні чиновники мають вирішувати, як жити громадам. Не місцеві «чиновники-князьки» мають вирішувати де і як люди можуть отримувати адміністративні послуги.



Прем’єр-міністр воліє, щоб і надалі гроші залишалися у містах, селах. Громади мають економічно розвиватися, а життя людей поліпшуватися.

Реформу децентралізації потрібно довести до кінця, щоб нарешті ліквідувати районні та обласні адміністрації й передати владу виборним представникам, а не чиновникам, котрих призначають зі столиці. Водночас, процес ліквідації, в умовах війни, має бути контрольованим, поетапним – для початку історією мають стати районні ради, а потім у небуття мають піти й обласні.

УВАГА МАЛИМ МІСТАМ


Без сумніву необхідно впорядкувати територіальний устрій нашої держави, треба завершити утворення об’єданих громад. У цьому процесі важливо, щоб місцеві вибори відбулися вже за новою схемою.

До цього часу перевагами децентралізації мають користуватися якомога більше українців, зокрема і ті, що проживають у малих містах. Саме тому Володимир Гройсман дав доручення розробити проект закону, котрий закріплюватиме за малими містами та містами районного значення статус об’єднаних територіальних громад. Таким чином законодавчо вони теж одержать всі можливості ОТГ – фінансовий ресурс й адміністративні повноваження.

«Нам вдалося створити умови, при яких громади отримали нові інструменти та можливості. Ми зробили серйозні кроки вперед – і це тільки початок. Сьогодні можливості децентралізації ще невикористані. Ідеологія реформи в тому, аби створити нову якість життя людей – в освіті, медицині, питаннях безпеки – у всьому, що нас оточує», – каже Гройсман.



Задля підтримки малих містечок та міст районного значення Прем’єр-міністр доручив виділити додаткові кошти на інфраструктурні проекти у цих нових об’єднаних громадах. Своє доручення Володимир Гройсман підкріплює і ресурсом – буде перерозподілено частину коштів Державного фонду регіонального розвитку. Тобто на користь малих міст буде спрямовано 3 млрд грн – відповідне рішення готує Мінрегіон.

ЗАБРАТИ ПРАВО У ПРЕЗИДЕНТА Й УРЯДУ


Як ми уже зауважували вище, в Україні давно назріла потреба зміни системи влади на місцях. Повноваження мають перебирати на себе люди, котрих обрали мешканці громад, а не призначенці із Києва.

Саме тому Володимир Гройсман заявляє про скорочення із 2020 року на 50% кількості працівників районних адміністрацій. Варто зауважити, і зваженість рішення – ця норма не стосуватиметься підрозділів соціального захисту та областей, де працюють військово-цивільні адміністрації.

Водночас наступний скликання Верховної Ради має забрати у Президента та Уряду право призначати керівників – цим правом мають користуватися люди, котрі живуть у тих чи інших місцях, у громадах.





На правах реклами