Ми у Facebook
29.06.2019, 10:40

Як захистити розсаду від медведки(+ПОРАДИ)

Овочеві та кормові культури потерпають від капустянки (ведмедки). Що робити, щоб захистити рослини від цього шкідника, радять експерти.
У травні селяни й агровиробники активно висаджують розсаду у відкритий ґрунт. Відтак постає завдання захистити рослини від шкідників.

Особливо великої шкоди розсаді завдає капустянка (або так званий “вовчок”), у народі відома як ведмедка. Вона полюбляє оселятись на городах та дачних ділянках. Цей шкідник пошкоджує майже всі овочеві та кормові культури, а саме: виїдає висіяне насіння, підгризає коріння, а в коренеплодах овочів і бульбах картоплі прогризає великі порожнини. Капустянка переважно перебуває у землі і лише інколи вилазить на поверхню. Вона живиться ґрунтовими безхребетними, зокрема дощовими черв’яками та шкідливими комахами.

Готуємо розсаду перцю до висадки у відкритий грунт

Відловлювання ведмедки не допоможе позбутися її повністю. Натомість більш дієвим методом буде створення несприятливих для її розмноження умов.

Для цього у період яйцекладки (кінець травня – початок червня) слід двічі-тричі розпушувати ґрунт на глибину 10-15 см. Крім того, треба знищити відкриті нори та знайдені гнізда. Прополювання і глибоке розпушування також є згубними для цього шкідника. Найкраще у боротьбі з капустянкою діяти комплексно. Зокрема корисними будуть такі заходи:

- якщо існує загроза пошкодження розсади овочевих культур вовчком, її коріння перед висадкою треба обробити суспензією “Актари” (1,5-2 г розчинити у 10 л води), або препарату “Престиж” (100 мл/10 л води); також можна полити розсаду цим розчином;

- використовують і приманки з інсектицидів: на 1 кг відвареної кукурудзи або пшениці додають до 30 мл нерафінованої олії та 3 пачки по 1,4 г препарату “Актара”. Цю приманку ховають у ґрунт на глибину 2-3 см;

Сіль, гірчиця і газована вода проти шкідників на городі

- розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки та висаджені чорнобривці теж допоможуть відлякати цього шкідника;

- є готові приманки з хімічних препаратів (Рембек, ВГ (3-7 г/м²); REM, ГР (“АнтиМедведка”) 3-7 г/м²) та інші дозволені для використання.

Увага, використовуючи пестициди, необхідно суворо дотримуватись правил їх застосування, техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Джерело:
http://www.consumer-cv.gov.ua/





На правах реклами