Ми у Facebook
30.06.2019, 08:40

Вступна кампанія 2019: Кількість бюджетних місць

Кабінет Міністрів затвердив обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів у 2019 році.
За інформацією Міністерства освіти, державне замовлення на підготовку молодших спеціалістів складатиме 36 732 місця, для бакалаврів 79 854 місця, магістрів - 55 379 місць, повідомляє Osvita.ua.

Через збільшення кількості випускників шкіл, у 2019 році на 899 місць зросло держзамовлення для бакалаврів.

За словами міністра освіти Лілії Гриневич, як і у попередні роки, під час формування держзамовлення уряд продовжує передусім орієнтуватися на потреби ринку праці.

«За нашим поданням Мінекономіки цьогоріч збільшило замовлення на інженерні спеціальності, а також спеціальності природничо-математичного циклу. Аналіз ринку праці свідчить, що фахівці з цією освітою є не тільки затребуваними, але й добре оплачуваними. Тобто вже після завершення навчання випускник зможе швидко працевлаштуватися і заробляти реальні кошти», - сказала міністр.

Також збільшується й кількість бюджетних місць для підготовки вчителів.

«Водночас ми зменшуємо замовлення на так звані кон’юнктурні спеціальності, наприклад, зменшено кількість бюджетних місць для підготовки політологів та фінансистів», — повідомила Гриневич.

Збільшення держзамовлення на бакалаврів (у порівнянні з 2018 р.)
Освіта — 5,02%;
Статистика – 14,3%;
Матеріалознавство – 12,5%;
Суднобудування – 13%;
Біотехнології та біоінженерія – 25%;
Біомедична інженерія – 26,3%;
Електроніка – 9,1%.

Скорочення місць держзамовлення
Соціальні та поведінкові науки — 1,5% (зокрема, за спеціальностями Економіка — 3,6%, Політологія — 1,2%);
Управління та адміністрування — 3,2% (зокрема, за спеціальностями Облік і оподаткування — 2,7%, Фінанси, банківська справа та страхування — 3,5%, Менеджмент — 3,8%).
Обсяг державного замовлення для магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування цьогоріч складає 5 тисяч 804 місця.

Найбільша зміна в державному замовленні цього року відбулася за освітнім ступенем «Магістр» для вступників на основі диплома бакалавра. Порівнюючи з минулим роком кількість таких місць скоротилася на 11,0%.
Це зумовлено зменшенням кількості випускників вишів, які здобули ступінь бакалавра у 2019 році. Важливо, що пропорційно до випуску з бакалаврату держзамовлення складає той самий відсоток, що й минулого року.

Але не можна виключати фактор того, що плата за навчання з кожним роком стає дорожче. Щоб сплатити за перший семестр батьки або студенти можуть отримати мікрозайм на карту, щоб отримати необхідні кошти. Мікрофінансові організації залюбки допоможуть надати кредити молоді для отримання освіти.





На правах реклами