Ми у Facebook
04.07.2019, 11:30

Відверто про Чорнобиль: На Рівненській атомці говорили про фільм і реалії(+ВІДЕО)

Топовою кіноподією 2019 можна назвати серіал HBO «Чорнобиль», який за рейтингом випередив навіть «Гру престолів». Прем’єра міні-серіалу в Україні відбулася минулого тижня і не залишила нікого байдужим. Адже для України тема аварії на Чорнобильській АЕС надзвичайно болісна та емоційно важка.
26 червня в інформаційному центрі Рівненської АЕС «Полісся» відбулася відкрита тематична зустріч «Відверто про Чорнобиль» із заслуженим енергетиком України, першим генеральним директором РАЕС, членом Правління – головою ветеранської секції УкрЯТ Володимиром Коровкіним.

«Після перегляду фільму з’являється бажання обговорити, поцікавитись деталями, поспілкуватися з професіоналами, - зазначає начальник прес-центру УІтаЗГ РАЕС Вікторія Леонова. – Володимир Олександрович знав особисто багатьох тодішніх фахівців, професіоналів. Як директор Рівненської АЕС на той час він також приймав рішення щодо надання допомоги під час ліквідації аварії, відряджав спеціалістів, підтримував комунікацію з колегами. Саме цій темі і присвячена наша сьогоднішня розмова – чесний діалог з питаннями та відповідями: «Відверто про Чорнобиль».



Учасниками зустрічі стали представники спецрезерву Рівненської АЕС, члени ВП ГО «УкрЯТ» в Рівненській області, школярі, вчителі, абітурієнти. Серед аудиторії лунали питання щодо достовірності деяких фактів, що були показані у художньому фільмі. Працівників Рівненської АЕС цікавило, яким чином персонал електростанції у той час залучався до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, як колеги-енергетики дізнались про інцидент, про відмінність типів реакторів РБМК та ВВЕР тощо. Молодь задавалась питаннями щодо медичних закладів, які спеціалізовано на той час займались реабілітацією ліквідаторів, щодо евакуації переселенців з Прип’яті та розселення їх у місто-супутник РАЕС, а також щодо перспектив розвитку атомної енергетики в Україні.



Завершилась зустріч хвилиною мовчання із вшанування пам’яті загиблих ліквідаторів та жертв Чорнобильської катастрофи. «Нині не полишає гордість за наших співвітчизників, які практично врятували всю Європу. Шана ліквідаторам за їх героїзм та безстрашне розуміння надважливої відповідальності праці енергетика-атомника. Події того часу для атомників будуть завжди актуальними через винесені уроки, переосмислення ставлення до роботи. Цей художній фільм все ж дозволив вшанувати пам’ять кожного, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи. Важливо, щоб праця чорнобильців була осмислена сучасниками, щоб ті ліквідатори, які залишились, гідно прожили своє життя в достатку та з впевненістю у завтрашньому дні», - наголосив Володимир Коровкін.





На правах реклами