Ми у Facebook
06.07.2019, 14:02

Як український медіа-простір заповнюється насиллям?

Більшість українців стурбовані демонстрацією насилля по телебаченню. Про це свідчать результати опитування,яке провів Київський міжнародний інститут соціології протягом травня-червня 2019 року. Дослідження замовила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Соціологічні дослідження


Згідно з результатами, майже 50% українців висловилися проти демонстрації контенту, який може зашкодити телеглядачам.

Повідомляється, що близько 60% українців сприймають демонстрацію насильства на телебаченні як найбільший ризик негативного дії на дітей.

При цьому питання впливу на дорослих залишилося за межами цього дослідження. Адже більшість із них вважає, що не піддаються зовнішнім чинникам. Водночас, на роздуми про підсвідомий вплив агресивного контенту наштовхують такірезультати дослідження: 59,8% респондентів повідомили, що перемикають на інший телеканал або радіостанцію, коли натрапляють на «негативний» контент.

За даними досліджень, значна частина респондентів вважає небезпечним контентом на ТБ ненормативну лексику (38,6%), сексуальний контент (38,4%) і демонстрацію антисоціальної поведінки (38%).

28,8% – віднесли реаліті-шоу до програм, які можуть містити елементи негативно впливу на аудиторію, особливо – на дитячу. При цьому 28,3% опитаних назвали найбільш шкідливим контентом ток-шоу.

Проведене опитування актуалізує проблему відповідальності медіа за трансляцію негативного контенту.

Більшість усвідомлює його вплив на дітей. Проблема зростання агресії в підлітків під впливом змісту контенту, який вони дивляться, досить жваво обговорюють у суспільстві. А як агресивний зміст телепрограм та деструктивна поведінка ведучих впливає на дорослих? Цей аспект продукування негативу медіа потребує особливого вивчення.

Моніторинг показів


Професійні телевізійники давно помітили, що скандальні, негативні сюжети активізують увагу глядачів. Експлуатація цього явища стала основою для підвищення рейтингів телеканалів. Але які наслідки має таке нагнітання?

За останній рік, за даними моніторингового агентства за червень 2018 – червень 2019 років, в ефірі 37 національних і регіональних телевізійних каналів загалом було висвітлено 13 733 сюжети насильницького характеру. Серед них:

про вбивство було 8270 сюжетів;

насильство показано 2983 рази;

побиття – 2480.

Тобто, гіпотетично, середньостатична особа, «серфінгуючи» по каналах, могла б за день подивитися 37 сюжетів. Вдумайтесь: щодня ми наражаємося на негатив безліч разів і навіть якщо не помічаємо його, то він відображається на підсвідомості.



При цьому йдеться лише про телебачення, тоді як інтернет має нехай не такого масового, але більш концентрованого глядача.

Різниця між відеоконтентомтелебачення йінтернету істотна. У мережі користувач сам обирає матеріал до перегляду, тоді як телебачення впливає на глядача постійним потоком, уміло чергуючи цікаві позитивні програми із вкрай негативними, у яких нерідко невиправдано смакують агресивні подробиці.

У результаті одна категорія людей, особливо старшого віку, страждає на безсоння, підвищений тиск, має проблеми із серцем. Інша – проявляє немотивовану агресію. Зростає кількість скарг на побиття в родині.Скоюються жорстокі злочини, а це, своєю чергою, породжує нову серію моторошних сюжетів.

Усе більше людей і відповідальних ЗМІ порушують питання: як зупинити насилля, спровоковане медіа, і хто має нести відповідальність за руйнівний для психіки українців контент?

Джерело.





На правах реклами