Ми у Facebook
08.07.2019, 15:20

На Рівненщині будуть боротися з американським шкідником

На територіях, де виявлено його гнізда, встановлюють карантин.
Нині популяції цього карантинного шкідника спостерігаються на території Гощанського району, Бугринської та Бабинської об’єднаних громад, вздовж траси на Сарни.

Ця комаха відрізняється високою всеїдністю і плодючістю, вони можуть завдавати великої шкоди сільському господарству. Адже у «раціоні» метелика більше двохсот видів різних культур – персик, абрикос, горіх, яблуня, вишня, черешня, слива груша тощо.


«В області цей шкідник з’явився у 2017 році. Наймовірніше, до нас він попав з Півдня через транспортні засоби, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. Зважаючи на кліматичні зміни, у нас в області склалися сприятливі умови для їх розмноження», - розповіли фіто санітари Рівненщини під час наради під керівництвом в.о. голови Рівненської ОДА Ігоря Тимошенка.



За їх словами, гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. У результаті знижується врожайність плодових культур або ж дерева повністю гинуть. Важливо, що перше покоління метеликів не представляє собою такої загрози, як друге, бо відкладає менше яєць. Тому наефективнішим буде ліквідація метеликів в першому поколінні.


Саме тому фітосанітари області закликають мешканців бути уважними та не відноситися до цього халатно. У разі виявлення популяції цього шкідника необхідно своєчасно звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області (м.Рівне, вул. Гагаріна, 39, тел.: (0362) 466 167.

На територіях, де виявлено шкідників встановлюють карантин. Там працівники Держпродспоживслужби проводять фітосанітарні заходи на виявлення, локалізацію й ліквідацію американського метелика. Ефективними є механічний та біологічний способи. Необхідно зрізати гніздо шкідника на дереві та обробити біопрепаратами.



За результатами наради Ігор Тимошенко доручив активізувати інформаційну роботу на місцях стосовно загрози шкідника сільському господарству та способів боротьби з ним. Зокрема, серед селянських господарств, у громадських місцях буде розповсюджені інформаційні буклети про американського метелика. Окрім того, органам місцевого самоврядування та ОТГ рекомендуватимуть прийняти відповідні програми, кошти яких можна буде використовувати на ліквідацію шкідника, - повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

До теми Нашестя метеликів на Україну: чим це небезпечно





На правах реклами