Ми у Facebook
14.07.2019, 13:30

Поради водію, якщо потрапив у ДТП за кордоном

Про те, як діяти автовласнику, якщо він потрапив у ДТП в іншій країні, розповів начальник департаменту Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) Роман КОВАЛЕНКО.
- Зараз ми відпрацьовуємо перелік питань для операторів контакт-центру МТСБУ, щоб його співробітники надавали кваліфіковану цілодобову допомогу українським громадянам-автовласникам, які потрапили в ДТП за кордоном. Відповідно до ситуацій рекомендації будуть різними, але конкретними і чіткими.
Найперше треба з’ясувати, чи є постраждалі, при потребі викликати швидку допомогу – спочатку потурбуватись про людей. Необхідно зафіксувати обставини ДТП: сфотографувати місце події та ушкодження автомобіля, знайти свідків та занотувати їхні контакти. В залежності від обставин ДТП та дорожніх правил країни, де воно відбулось, треба отримати довідку від поліції про обставини ДТП чи оформити європротокол. Для цього варто скористатися або українським бланком європротоколу (не забувайте попрохати страховика видати його разом із страховим сертифікатом «Зелена картка»), або заповнити його іноземний аналог – бланки європротоколу ідентичні за структурою та змістом в усіх країнах.

Водій має надати іншим учасникам ДТП копію свого страхового сертифікату. Про таку копію варто подбати наперед. В жодному разі не можна віддавати оригінал сертифікату «Зелена картка»!

МТСБУ також планує надрукувати інформаційний буклет, щоб страховики давали його клієнтам при укладанні договору страхування «Зелена картка». Для водіїв це буде гарною допомогою при виникненні якихось питань чи проблем.

ДОВІДКА:

Міжнародна система автомобільного страху­вання «Зелена картка» (далі – Міжнародна система) заснована у 1949 році на підставі Рекомендації робочої групи з автомобільного транспорту Комітету по внутрішньому транспорту Європейської економічної комісії ООН, в якій урядам було запропоновано звернутися до страховиків, що здійснюють страхування ризиків цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, укласти угоди для створення єдиних та дієвих умов страхування при транскордонному русі транспортних засобів.





На правах реклами