Ми у Facebook
18.07.2019, 14:00

Волинь: Найбільші підприємства з іноземними інвестиціями

Все більше іноземних підприємств вкладають свої інвестиції у підприємства Волині.
Мається на увазі те, що вони відкривають в регіоні свої виробництва, впроваджуючи на них європейський стиль роботи, технології та інше. Звісно ж, Волинь для іноземців приваблива своєю зручною логістикою, близькістю до кордонів з ЄС та дешевою робочою силою.

За весь період інвестування в Волинь (з 01 січня 1994 року) загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в область станом на 1 жовтня 2017 р., становив 271,2 млн доларів США, пише ІА "Конкурент".

Інвестиції в область надходили з більше як 37 країн світу. Основними країнами-інвесторами, на які припадало майже дві третини загального обсягу прямих інвестицій, були Кіпр, Польща, Швеція, Словаччина, Австрія, Німеччина.

ІА "Конкурент" ще у 2017 зробило власну добірку виробничих підприємств Волині, які мають іноземні інвестиції, та з'ясувати, з яких країн вони походять.

ПОЛЬЩА

"Модерн експо"
Адреса: вул.Рівненська, 4, с. Струмівка, Луцький район, Волинська область.
Орієнтовна кількість працівників: понад дві тисячі людей.

"Модерн-Експо" знають не лише в Луцьку, а й далеко поза його межами. Окрім головного офісу у Луцьку, існують представництва в Берліні, Парижі, Лондоні.

Історія холдингу бере свій початок від заснування в 1993 році у м. Любліні (Республіка Польща) підприємства "Дует" і у 1994 р. в м. Луцьку регіональної компанії "Модерн", з яких згодом "виросла" "Модерн-Експо". Вже за рік українське підприємство починає займатися власним виробництвом торгівельних меблів. Основними матеріалами на той час були дерево та скло.

У 1997 році луцький підприємець Петро Пилипюк та польський Богдан Лукасік, продовжуючи ділову співпрацю, започаткували польсько-українську компанію зі стартовим капіталом в 100 тисяч доларів. На той час у Луцьку виробляє скляні конструкції, вироби з ДСП та трубно-модульні конструкції для об'єктів торгівлі.

2017 приніс новий виток в розвитку холдингу, коли утворилось спільне підприємство Modern-Expo GmbH & Schweitzer.

"Гербор-Холдинг"
Адреса: вул. Луцька, 211 а, м.Володмир-Волинський, Волинська область.

Орієнтовна кількість працівників: більше 600 людей.

GERBOR-Холдинг створене із залученням польських інвестицій, і як БРВ-Україна (про який згодом, - К.), дочірні підприємства, які входять в групу компаній BLACK RED WHITE (Республіка Польща) і виготовляє продукцію, використовуючи польські технології розміри та дизайн.

Компанія заснована в 1995 році. На сьогодні є одним з найбільших підприємств в Україні з виробництва меблів.

Ця меблева фабрика займає вагоме місце серед українських виробників меблів і є одним з найбільших підприємств Володимира-Волинського.

На сьогодні 40 % продукції відвантажується для відправки за кордон.

"BRW-Україна" (БРВ-Україна)
Адреса: вул. Луцька, 15, м. Нововолинськ, Волинська область.
Орієнтовна кількість працівників:близько 420 людей.

ТзОВ"БРВ-Україна" – ще один виробничий майданчик групи компаній Black Red White з Польщі.

Стратегія розвитку ТзОВ "БРВ-Україна" полягає у впровадженні новітніх технологій, автоматизованого обладнання європейських виробників.

ТзОВ "БРВ - Україна" засноване в травні 2002 року та діє на підставі Статуту товариства з обмеженою відповідальністю. Займається виготовленням корпусних меблів.

За період існування на підприємстві проведена реконструкція виробництва шляхом придбання нового та модернізації діючого технологічного обладнання, запроваджуються прогресивні технології для економії енергоресурсів, покращення екологічних показників, зниження собівартості продукції і підвищення її рентабельності.

ТзОВ "Стелла пак Україна" ("Stella pack" )
Адреса: вул. Потебні, 52 а, м. Луцьк, Волинська область.
Кількість працівників: орієнтовно 80 людей.

Компанія "Stella pack" була створена в 1994 році в Польщі в м Любартов як торгова фірма. Зараз це – об'єднання декількох виробничих, торговельних і логістичних компаній з виробництва і продажу товарів господарської групи.

"Stella Pack" налічує 4 потужних заводи в Польщі і один на Україні, в місті Ківерці (поблизу м. Луцька). Саме у 2005 році було створено спільне українсько-польське підприємство під назвою "Стелла Пак Україна".

Фірма добре відома і помітна на вітчизняному та зарубіжному ринках. Для подальшого заняття стійкої і стабільної позиції постійно йде контроль якості. У відповідності зі своєю політикою компанія "Стелла Пак" зобов'язується виконувати вимоги Сертифікату Стандарту Європейського Якості (ISO 9001: 2000), про що свідчить відповідне маркування на упаковці кожного продукту. Виготовляє в основному пакети для сміття, рукавички; харчову плівку та фольгу; серветки, губки; одноразовий посуд.

НІМЕЧЧИНА


Кромберг енд Шуберт Україна Лу.
Адреса: вул. Європейська, 12, с.Рованці, Луцький район, Волинська область.
Кількість працівників: орієнтовно 6 тисяч людей.

"Кромберг енд Шуберт Україна Лу" – підприємство з 100 % іноземними інвестиціями. Тут виготовляють електричні бортові кабельні системи для автомобілів світового класу (Mercedes, Volkswagen, BMW, Audі).

"Кромберг енд Шуберт" – це німецька компанія зі 100-літньою історією. 15 Квітня 1902 року Пауль Кромберг та Ернест Шуберт заснували компанію в місті Бармен (нині Вупперталь, Німеччина).

Після смерті Ернста Шуберта у 1916 році пан Кромберг зберіг назву компанії і став її одноосібним керівником. Після смерті Самого Пауля Кромберга його син Отто Кромберг стає керуючим партнером товариства. Втім після раптової смерті Отто Кромберга у 1958 році його дружина Герда керує компанією. Вже у 1973 році її син Ганс-Отто Кромберг приєднується до компанії, як третє покоління сімейства Кромберг.

На сьогодні більше 30 потужних заводів створюють 40 000 робочих місць у 18 країнах світу.

В Україні "Кромберг енд Шуберт" веде успішний бізнес вже більше 10 років. Після успішної діяльності в Луцьку підприємство відкрило своє виробництво у Житомирі.

ТзОВ "Хан-Електробау Україна" ("HahnElektrobauGmbH)
Адреса: вул.Шахтарська, 39 а, м. Нововолинськ, Волинська область.
Кількість працівників: понад 400 людей.

Підприємство засноване 2003 року і виготовляє трансформатори малої потужності.

Засновником цього німецького підприємства є Клаус Дітер Хан.

Працює підприємство в Нововолинську з 2005 року. Свого часу Класус Дітер Хан говорив, що готовий інвестувати за умови приватизації земельної ділянки, яка була в оренді. Відтак у 2013 році це вдалось зробити, і підприємство придбало земельну ділянку, на якій розгорнуте виробництво.

Фінляндія (Словаччина)


"Терріхем"
Адреса: вул. Рівненська 76 а, м. Луцьк, Волинська область.
Кількість працівників: близько 180 людей.

ПрАТ СП "ТЕРІХЕМ-ЛУЦЬК" є дочірньою компанією фінської компанії AB RANI PLAST та словацької компанії Chemosvit Ltd. Її історія розпочалась у травні 1995 року як виробника спеціальних БОПП плівок електротехнічного призначення.

У квітні 1999 року відбулось офіційне відкриття ЗАТ СП "ТЕРІХЕМ-ЛУЦЬК", яке під такою назвою працювало тривалий час.

Втім у 2017 році внаслідок юридичної реструктуризації ПрАТ СП "Теріхем-Луцьк" утворилися дві нові компанії:

"Теріхем Тервакоскі";
"Татрафан".

"Теріхем Тервакоскі" займатиметься виготовленням конденсаторної плівки, 100 % їхньої продукції буде йти на експорт.
"Татрафан" же взяв на себе напрямок виготовлення пакувальної плівки.

Окрім цього, в структуру "Татрафану" увійшла ще одна дрібна луцька компанія – "Хемосвіт-Луцькхім" із виготовлення упаковки, яка є дочірньою фірмою словацького товариства "Хемосвіт", власники якої, своєю чергою, є акціонерами "Татрафану".

"Наші фінські співакціонери вирішили профінансувати цю маленьку компанію та приєднати її до "Татрафану". Вони вклали 3 мільйони євро, за які придбали нове обладнання від іспанського виробника", – розповів ІА "Конкурент" директор з продажу "Татрафан" Дмитро Пасічник.

Австрія


Кроноспан (Kronospan UA)
Адреса: вул.Луцька, 20, м. Нововолинськ, Волинська область.
Кількість працівників: понад 300 людей.

Група компаній Kronospan заснована в Австрії в 1897 році і є провідним європейським виробником листових матеріалів на основі деревини.

До складу холдингу входять більше 40 виробництв в 28 країнах, на яких працює понад 14 тисяч людей, а виторг перевищує 4,5 млрд євро.

Виготовляє глянцеві плити HDD, плити OSB, ламіновану підлогу, стінові декори, підвіконня, аксесуари та інші види продукції групи.

Діяльність підприємства Kronospan UA починається з 2004 року, коли велика міжнародна компанія Kronospan приступила до будівництва заводу на території колишньої бавовняної фабрики в місті Нововолинську.

За цей час була модернізована більша частина виробничих приміщень і побудовано кілька нових. На заводі встановлено високотехнологічне сучасне обладнання: чотири лінії ламінування ДСП, лінія з виробництва сирої ДСП і лінія з виробництва постформінгу. Kronospan UA завершив процес купівлі 47 га землі для розвитку виробництва.

Швейцарія


ПАТ "Волиньхолдинг"
Адреса: вул. І. Франка, 4, смт. Торчин, Луцький район, Волинська область.
Кількість працівників: близько 740 людей.

"Волиньхолдинг" засновано у 1994 році. Наприкінці 2003 року швейцарський концерн Nestlé S.A. придбала 100 % акцій підприємства. До його складу входять фабрика з виробництва холодних соусів (майонез, кетчуп, гірчиця, соуси) під торговою маркою "Торчин" і фабрика з виробництва харчових продуктів у Луцькому районі Волинської області.

ПрАТ "Волиньхолдинг" є одним з найбільших і динамічних підприємств в Україні: за період своєї діяльності на ринку соусів та приправ компанія здобула лідируючу позицію. Основний бренд підприємства – ТМ "Торчин", під яким випускаються кетчупи, соуси, приправи, майонези.

Після приєднання до групи Nestlé в Україні в 2003 році перед "Волиньхолдинг" відкрилися нові перспективи для розвитку. Були автоматизовані існуючі виробничі процеси, забезпечена сильна маркетингова підтримка, налагоджена нова система дистрибуції. У результаті придбання "Волиньхолдинг" було названо експертами найбільш успішним іноземним інвестиційним проектом в Україні.

Щодо Nestlé, то це – найбільший виробник продуктів харчування у світі, що працює на засадах раціонального харчування та здорового способу життя. Штат компанії налічує 280 тисяч працівників. Nestlé належать 449 заводів у 83 країнах.

Швеція


АТ "СКФ Україна"
Адреса: вул. Боженка, 34, м. Луцьк, Волинська область.
Кількість працівників: орієнтовно 1370 людей.

Після розпаду Радянського Союзу завод був трансформований із державної форми власності в акціонерну. 15 січня 1998 року транснаціональна компанія SKF офіційно була зареєстрована як власник 82 % акцій Луцького підшипникового заводу. На сьогодні СКФ володіє 99,89 % акцій нашого підприємства. Вже 1 січня 2006 року 99,56 % акцій заводу, зареєстрованого у формі відкритого акціонерного товариства, належало компанії Aktienbolaget SKF (Гетеборг, Швеція).

SKF заснована в 1907 році шведським інженером і винахідником Свеном Вінгквіст. До 1910 року компанія налічувала вже 325 співробітників і володіла дочірньою компанією в Великобританії.

У 1926 році почала виробництво експериментальних автомобілів дочірня компанія SKF - Volvo, створена топ-менеджерами SKF (повністю незалежна з 1935 року).

Луцький підшипниковий завод спеціалізується на виробництві роликових, конічних і карданних підшипників, а також компонентів підшипників для заводів корпорації SKF

Товари SKF, вироблені в Україні, постачають в 40 країн світу. Найбільше експортують в Німеччину, Італію, Швецію, Бразилію, США, Японію.

"Щиро зізнаюсь: без приходу такого інвестора, як SKF, наш завод не вижив би. Ми були повністю орієнтовані на ринок СНД, який після розпаду Радянського Союзу впав більше, ніж в 20 разів. Інвестор дав нам не просто кошти і технології, а основне – ринок збуту", – розповів в одному з інтерв'ю генеральний директор АТ "СКФ Україна" Володимир Цибульський.





На правах реклами