Ми у Facebook
24.07.2019, 10:00

Зелена карта для авто: Де застрахувати і скільки коштує?

Україна долучилася до Системи «Зелена картка» у 1997 року. З 8 лютого ця система запрацювала повноцінно: зараз Державна прикордонна служба України на всіх пунктах пропуску в обов’язковому порядку перевіряє наявність та чинність «Зеленої картки» у кожного автовласника, який вирушає за кордон.

Які страхові компанії можуть надавати послуги з укладання договору міжнародного страхування «Зелена картка»?


- Відповідно до законодавства України та Статуту МТСБУ, міжнародним страхуванням «Зелена картка» можуть займатися лише ті страхові компанії, які є так званими повними членами МТСБУ.
Такі компанії формують окремий гарантійний фонд в МТСБУ та беруть участь у системі перестрахування, бо сума збитків та виплат за «Зеленою карткою» може бути значною. Наприклад, ліміт виплат за внутрішнім українськими полісами ОСЦПВ – до 100 тис. грн. за майном і до 200 тис. грн. - за здоров’ям (у вересні ці ліміти будуть збільшені на 30%). Розмір виплат за «Зеленими картками» за кордоном визначається законами тієї країни, де сталося ДТП, й у більшості країн-членів Системи максимальні суми (ліміти) виплат набагато більші, ніж в Україні, та становлять сотні або навіть мільйони євро.
До числа повних членів МТСБУ належать: НАСК «ОРАНТА», «АСКА», «ІНГО Україна», «КНЯЖА ВІЄННА ІНШУРАНС ГРУП», «Глобус», «УТСК», «ПЗУ Україна», СГ «ТАС», «Українська страхова група», «Перша».
Згідно чинного законодавства, український водій при виїзді за кордон повинен мати «Зелену картку» саме одного з цих українських страховиків. Звичайно, перелік таких страховиків, що мають право укладати договори міжнародного страхування, із часом може змінюватися. Тому уточнити, в яких саме страхових компаній можна укласти договір «Зеленої картки», можна на сайті МТСБУ: http://www.mtsbu.ua/ua/about_us/full_members_list/.

Чи складно укласти договір страхування «Зелена картка», і які документи для цього потрібні?


- Для оформлення сертифікату «Зелена картка» достатньо свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу і водійського посвідчення. Її можна оформити як заздалегідь в офісах страхових компаній, так і перед пунктами перетину державного кордону. Представники страхових компаній, які є повними членами МТСБУ, оформлюють «Зелену картку» в режимі онлайн за лічені хвилини.

Як дорого коштує сертифікат «Зелена картка»?


- Це залежить від типу транспортного засобу, від терміну перебування за кордоном і від того, до якої країни автомобіль виїжджає. Українські сертифікати міжнародної системи «Зелена картка» поділяються на дві категорії. Дія першої поширюється на всі країни, що входять до Системи «Зелена картка». Дія другої – на такі країни, як Азербайджан, Білорусь, Молдова та Росія (так звана «зона АБМР»).
Якщо легковий автомобіль виїжджає на 15 діб до АБМР, то «Зелена картка» приблизно коштує 475 гривень, а до країни усієї Системи – приблизно 750 гривень. Але зараз вирішується питання зменшення тарифів, бо вони прив’язані до курсу євро, який останнім часом знижувався.

ДОВІДКА:

Міжнародна система автомобільного страху­вання «Зелена картка» (далі – Міжнародна система) заснована у 1949 році на підставі Рекомендації робочої групи з автомобільного транспорту Комітету по внутрішньому транспорту Європейської економічної комісії ООН, в якій урядам було запропоновано звернутися до страховиків, що здійснюють страхування ризиків цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, укласти угоди для створення єдиних та дієвих умов страхування при транскордонному русі транспортних засобів.





На правах реклами