Ми у Facebook
21.08.2019, 12:09

Чи є якісь вітаміни в грибах?

Яка користь від дарів лісу і скільки їх можна з'їсти одній людині.
На Рівненщині збирають перші врожаї білих грибів. Адже волога теплое дощова погода цьому неабияк сприяє. Одні любителі "тихого полювання" вирушають у ліс заради спортивного інтересу, інші - щоб почастувати рідних та гостей смаженими грибочками чи смачною юшкою. Тп чи так корисні їстівні гриби?

Гриби замість м'яса - чи можна замінити?

Вітамінів в грибах не так вже й мало. Хоча найбільша їх цінність - білки.

Гриби дійсно можуть бути корисними. Вони містять чималу кількість білка, клітковини, вітамінів (А, В1, В2, Д, РР, С) і мікроелементів (калію, кальцію, фосфору, заліза, магнію, натрію і т.д.).

Дієтологи кажуть, що вітаміну А в білих, лісичках, польських (моховиках), рижиках смачних – не менше, ніж у моркві. А вітаміну В1 у рижиках, лисичках, білих і шампіньойонах-печерицях міститься стільки ж, скільки у злаках і яловичій печінці, пише real-vin.com.

На Поліссі особливо цінують гриб “веселка” або "ваідьмине яйце".

Головна особливість веселки – її легендарні цілющі властивості. У старовину знахарі з допомогою цих грибів лікували, і доволі успішно, масу недуг – від імпотенції до раку. Вважається, що онкохворі люди, куштуючи ці гриби сирими, почуваються краще, у них яснішає розум, покращується пам`ять і т.д. у період споживання невживання ліків може бути необов`язковим) можна також смажити, прикладати до ран і хворих місць.

Що це за гриб такий – відьмове яйце, або веселка?

На Рівненщині залюбки вживають дощовики-пурхавки, які можуть виростати до розміру людської голови.

Є в грибах і цинк (корисний для шкіри і судин), і сірка (зміцнює волосся та нігті), і калій (виводить з організму зайву рідину й перешкоджає появі целюліту), і мідь (робить тканини еластичнішими), і інші мікроелементи.

Але це зовсім не означає, що варто поїсти смажених або відварених грибочків, і станеться, як у казці. На жаль, практично всі корисні речовини, які містяться в грибах, руйнуються при тепловій обробці. Єдиний спосіб зберегти вітаміни й мікроелементи – засушити гриби, потім розтовкти в порошок і посипати отриманою приправою готові страви. А це вельми ризиковано...

Грибні страви важко перетравлюються, і тому, щоб уникнути проблем зі шлунком, здоровій людині можна з'їсти не більше 250-300 г відварених або смажених грибів.

А ще гриби мають властивість накопичувати радіацію. Тому зібрані на забруднених "чорнобильських" територіях Полісся грибочки можуть навіть фонити.

Любителям домашніх заготовок теж не варто надмірно захоплюватися улюбленою стравою. Без шкоди для здоров'я на день можна з'їсти лише 100 г маринованих або солоних грибів.


А старшим людям, хворим та маленьким дітям будь-які гриби взагалі протипоказані, пише газета "ОГО".

З якого віку дітям можна їсти гриби





На правах реклами