Ми у Facebook
26.08.2019, 17:20

Мрія майбутньої пенсіонерки: оформити пенсію, не виходячи з дому

Рівнянка дізнавалась, чи вже можна подати заяву в пенсійний за допомогою Інтернету.
Через півроку на мене чекають великі випробування – буду оформляти пенсію за віком.

Мені трішки не пощастило народитись раніше, тож замість 55 років на заслужений відпочинок доведеться йти в 59 з половиною. Але дуже пощастило з іншим – у мене офіційна робота і 35 років стажу. Ще й з комп'ютером дружу. Помалу навчилась користуватися різними зручними електронними сервісами, через Інтернет подаю показники лічильників за газ і світло, розраховуюсь за “комуналку” зі свого смартфона.

Тому страшенно ненавиджу всілякі черги – і тисне морально, і за цей час можна зробити стоп'ятсот корисних справ, І відпрошуватися не завжди виходить. З розповідей подруг та знайомих, які оформляли пенсію раніше, знаю про мороку з довідками, архівами, бухгалтеріями, тисняву під кабінетами...


І в пенсійний не ходити?

Тому з радістю й полегшенням сприйняла повідомлення про нові електронні сервіси Пенсійного фонду України. Рік тому отримала доступ до своєї майбутньої пенсійної справи. Все там класно, повна інформація про мою зарплату, податки та вказано, скільки років, місяців та навіть днів становить мій страховий стаж.

Зареєструвалась торік на своєму домашньому комп'ютері за 5 хвилин. Щоправда, спочатку для цього довелося їхати в пенсійний й отримати на папірчику декілька цифр паролю доступу для свого Особистого електронного кабінету.

А тепер заради інтересу поїхала на вулицю Яворницького ще раз. Справа в тому, що минулого тижня Пeнсійний фонд Укpaїни зaпpовaдив новий цифровий сервіс – пpизнaчeння пeнсій чepeз вeбпоpтaл eлeктpонних послуг "E-пeнсія"

Щоправда, для цього треба мати особистий електронний підпис (ЕЦП). З його допомогою треба зареєструватись в Інтернеті в особистому кабінеті й зaповнити онлaйн-зaяву, анкету, вписати контактні дані й зaвaнтaжити скaнкопії основних докумeнтів.


Що дізналась розвідка

У мене особистого підпису немає – я звичайна людина. І тому я поїхала “у розвідку” в Рівненське міське відділення ПФУ . Це район пивзаводу.



Перший раз я заблукала, а тепер сіла на тролейбус іцентрі, проїхала по Соборній до зупинки “Пивзавод”, перейшла через дорогу до Рівненської райдержадміністрації, потім по вулиці Петра Могили дійшла до скверу, де пам'ятник з маленьким танком і помпезна споруда апеляційного господарського суду, звернула ліворуч й за хвилину побачила сірий будинок з потрібною мені синьою вивіскою. І здивувалась, що тепер тут немає обідньої перерви з 13.00 до 14.00.



Сервісний центр міського пенсійного відділу працює за системою “єдиного вікна”. Одразу ж у холі – віконечка, де вас чітко й детально проконсультують фахівці, дадуть відповіді на різні запитання, які стосуються оформлення і подання різних документів. Тут вам підкажуть, як зареєструвати свій особистий кабінет в Інтернеті, дадуть пароль доступу, якщо у вас немає електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Однак для вирішення низки питань, приміром, оформлення та нарахування пенсії, треба звертатись до спеціалістів. А для цього мусиш зайняти “живу” чергу в кабінеті №109 тут же, на 1 поверсі, щоб потрапити до спеціаліста, який займеться твоєю пенсійною справою і допоможе зробити все на папері.


А у вас є ЕЦП?

Я запитала, чи в Рівному вже можна оформити пенсію через Інтернет. Так, теоретично це можливо, якщо я справжній “хакер”, у мене є електронний цифровий підпис (ЄЦП) і я самостійно і правильно заповню всі форми в Особистому електронному кабінеті та завантажу всі необхідні скан-копії документів. А їх чимало.

Співробітниця Сервісного центру сказала, що за тиждень, відколи почав діяти новий сервіс "E-пeнсія", її вже оформили понад 30 людей по всій Україні.

У рівненському пенсійному мені пояснили, що я можу отримати ЕЦП трьома шляхами:

1) звернутися у місцеве відділення ДФС (податкова),
2) замовити у додатку Приват24,
3) придбати в акредитованому центрі сертифікації ключів Мін'юсту. Там для фізичних осіб це задоволення коштує 96 грн на рік, 192 грн – на два роки.

... Мені до виходу на пенсію залишилось півроку. Маю трохи часу, щоб утрясти всі питання з відділом кадрів, бухгалтерією, підготувати скан-копії необхідних документів й придбати ЄЦП. А може, не поспішати, й почати думати про оформлення пенсії за місяць до того, як мені “стукне” 59 з половиною? Хто зна, за півроку ще щось зміниться й довідки вже потрібні не будуть. До речі, обіцяють спеціальний мобільний додаток, тобто всі пенсійні послуги можна буде отримати з допомогою свого телефона, перепрошую, смартфона...





На правах реклами