Ми у Facebook
28.08.2019, 10:50

Ми вчимо молодь у церкві шанувати батьків

Сьогодні в світі модно говорити про успіх, досягнення слави, матеріальні цінності та інше. Але існують вічні цінності, про які говорить нам Біблія.
П’ята з десяти заповідей звучить так: "Шануй свого батька та матір – це перша заповідь з обітницею, щоб добре було тобі, і щоб ти був на землі довголітній!" Еф.6:2,3. Бог обіцяє довше і краще життя тим людям, які шанують, тобто мають глибоку повагу до своїх батьків.

Що значить шанувати?
Шанувати – це поважати, ніколи не грубити, не вести себе зверхньо чи зневажливо до батьків.
Не вимагати від батьків нічого так, ніби вони нам щось винні.
Біблія навчає нас не відкривати наготи своїх батьків. Відкрити наготу – це зганьбити. Інколи підлітки чи молодь можуть, зібравшись разом, розповідати про слабкі сторони чи помилки своїх батьків, висміювати їх та інше. Але це гріх перед Богом, так робити не можна.
Молодь ми навчаємо просити благословення від батьків на шлюб, бо Бог наділив їх певною владою. І навіть якщо батько останній пияк на селі, він залишається батьком, і його благословення має вагу перед Богом.
Не можна використовувати батьків у своїх цілях. Часто батьки потрібні тільки тоді, коли у них є гроші чи майно. Не принижувати, називаючи їх глупими, відсталими та ін.

Але не завжди батьки бувають праві. Потрібно пам’ятати, що вони теж люди з недоліками, можуть робити помилки, ранити. Що робити у таких випадках? – потрібно від серця простити своїх батьків і не докоряти їм.
В устах батьків є сила і влада, якщо вони проклинають своїх дітей словами: тупий, невдаха, дебіл та ін., то це має не тільки психологічний вплив, а й духовний. Тому дітям потрібно навчитись вести себе так, щоб не провокувати батьків до подібних слів.

У Біблії написано про Ноя, що після потопу він посадив виноградник, зробив вина і трошки перебрав. Його син на ім’я Хам (звідси хамська поведінка) зневажливо поставився до батька. Коли Ной прокинувся, він прокляв свого внука Ханаана, сина Хама. Чому він це зробив – не знаю, і я думаю, що Ной був неправий. Але прокляття подіяло – нащадки Ханаана були дуже грішними народами, багато з яких були знищені.

А що робити у ситуації, коли батьки без причини проклинають своїх дітей, чи діти приречені? Слово Боже каже нам, що незаслужене прокляття не виконається. Потрібно дітям налагодити стосунки з Богом і жити по Його слову, і Бог захистить від зла, зруйнує прокляття та благословить життя.
Один молодий чоловік жив зі своїм батьком і вирішив відправити його у будинок престарілих. Батько не хотів їхати, але у нього не було вибору. Коли вони йшли у будинок престарілих через посадку по стежині, то батько сів на старому пеньку, щоб відпочити, і заплакав. Син здивовано запитав, чому він плаче. На що батько відповів: “Знаєш, сину, коли я був такий, як ти, то я свого батька віддав у будинок престарілих. І я згадав, що ми йшли цією стежиною, і він сів на цьому ж пеньку, щоб відпочити”.

Ця історія – гарний приклад того, що люди в житті пожинають те, що сіяли. Нам слід пам’ятати: якщо наші батьки плачуть від нас сьогодні, то завтра ми будемо плакати від своїх дітей.

Ми прагнемо перемін у суспільстві, тому вчимо людей поступати по слову Божому. Було би добре, щоб у навчальних закладах навчали практичним моментам життя. Ми в Рівному розміщуємо різні християнські білборди, у тому числі й про батьків.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ