Ми у Facebook
06.09.2019, 09:20

Польща звільнила молодь від прибуткового податку

Чи це відчують українські заробітчани?
Із 1 серпня 2019 в Польщі набула чинності постанова Ради Міністрів, що звільняє молодих людей віком до 26 років від сплати податків на доходи фізичних осіб (РIТ). Такий закон вже існує в інших країнах ЄС, зокрема у Франції, Бельгії та Чехії.

За даними польського уряду, дія цього податкового закону торкнеться близько двох мільйонів чоловік. Завдяки новим нормам про прибутковий податок, працівники до 26 років отримуватимуть вищу зарплату.

Нульовий РIТ поширюється на молодь, яка працевлаштована на основі як трудових договорів (Umowa o pracę), так і договорів доручення (Umowa zlecenie).

Із серпня до кінця 2019-го податок для осіб до 26 років перестане стягуватися тільки на основі отриманих від них заяв. Для цього достатньо роздрукувати заяву (Oświadczenie podatnika do 26), вказати свої дані й віддати роботодавцю. Якщо цього не зробити, до кінця року податок буде продовжувати свою дію, але стягнені кошти повернуть на початок 2020 року, після подачі працівником декларації про доходи (zeznanie roczne PIT).

А вже з 1 січня 2020 по всім працівникам до 26 років РIТ перестане стягуватися автоматично, без заповнення спеціальних заяв.

"За підрахунками компанії з працевлаштування в Польщі "Ворк Лайф", особи до 26 років отримуватимуть на 1,20 злотого більше, ніж отримують зараз при мінімальній ставці в 14,70 злотого брутто. Це означає, що молодь буде отримувати на 10-15% більше, ніж особи старші 26 років", – зазначив експерт з працевлаштування у Польщі, директор представництва в Україні компанії "Ворк Лайф" Володимир Ольоленко.

Вигоди для молодих українців, які їдуть на роботу в Польщу, однозначно будуть, підсумовує експерт, можливо, не дуже захмарні, але відчутні в загальному заробітку, - пише kurs.com.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Трудова міграція: чому українці їдуть на заробітки?
Українські заробітчани встановили рекорд





На правах реклами