Ми у Facebook
09.09.2019, 10:00

Хто вийде на пенсію пізніше, а кому дозволять у 50

Що уряд змінив у Списках №1 і 2.
Як писала “ОГО” в минулому номері, 14 серпня уряд ухвалив постанову №708 "Про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461".

Кабмін скоротив перелік професій, які дають у 50 років право на пенсію для жінок зі стажем 20, чоловіків – 25 років. Йдеться про так звані Списки №1 і №2. З переліку спеціальностей виключили верхових доменних печей, машиністів тельферів, зайнятих на "гарячих" ділянках робіт, укладальників прокату, передає “Обозреватель”.

Право на пільгову пенсію матимуть три категорії працівників. Таке доповнення до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах буде міститися в розділі ІІІ "Чорна металургія"; розділ IV "Виробництво коксопродуктів. Углеподготовка"; розділ VIII "Виробництво кольорових металів".

Нагадаємо, щоб вийти на пенсію в 50 років, необхідно мати 20 (для жінок) та 25 (для чоловіків) років стажу.

Які права та пільги мають медики

До речі, у червні цього року Конституційний суд скасував мінімальний вік для нарахування пенсії за вислугу років. Неконституційним визнано відповідне положення статті закону "Про пенсійне забезпечення", повідомила прес-служба КС. До рішення Конституційного суду працівники льотного і льотно-випробного складу на пенсію виходили у 50 років. А працівники освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення та артисти – у 55 років. Тепер головне – не пільговий пенсійний вік, а щоб був необхідний стаж.

Майбутньому пенсіонеру: Як докупити стаж? (+ВІДЕО)

Більше про актуальні питання соціального захисту й пенсійного забезпечення, пільги та субсидії – читайте у свіжому номері газети ОГО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Майбутньому пенсіонеру: що впливає на розмір пенсії
Майбутньому пенсіонеру. Як оформити пенсію через інтернет

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram






На правах реклами