Ми у Facebook
14.09.2019, 11:02

Режим дня: чи потрібно це дитині

Організувати графік дня чи не мучити дитину? Відповідь читайте у матеріалі.
При правильно організованому і суровому дотриманні режиму дня виробляється ритм діяльності всього організму, що покращує його функціональні можливості і дозволяє найбільш ефективно виконувати різноманітні види робіт. Крім того, у дитини виховуються організованість, воля, дисциплінованість…

Універсальної схеми режиму дня не існує. В кожному конкретному випадку життя дитини протікає індивідуально і залежить, насамперед, від укладу життя сім’ї, від покладених на неї обов’язків і стану здоров’я. Але існують загальні гігієнічні правила дотримання режиму, про які всі батьки повинні знати і слідкувати, щоб вони виконувались.

1. Дотримання режиму сну і відпочинку.


Дуже важливо дітей привчати не тільки лягати, але й прокидатися в один і той же час. Учні, які навчаються в школі в першу зміну, повинні прокидатися, як правило, о 7 годині ранку. Найбільш сприятливі години для засинання – з 21 до 22 години. В цей період людина добре розслабляється і легко засинає. Сон спокійний, відпочинок повноцінний.

2. Виконання гігієнічних процедур.

Ранковій гімнастиці, водним процедурам і ранковому туалету відводиться 30 хвилин.

3. Виконання домашнього завдання.

Серйозною помилкою батьків є вимога виконувати домашнє завдання відразу після сну або повернення зі школи. Кращий час для розумової роботи – з 8 до 12 (перший пік працездатності) і з 16 до 18 години (другий пік працездатності).

4. Навчання самоконтролю за учбовим робочим положенням.

Щоб зберегти пряме положення тулуба під час виконання домашнього завдання, стілець повинен стояти так, щоб його край ховався під кришку столу на ширину долоні учня. Для збереження високої працездатності через кожні 20-25 хвилин роботи необхідно робити десятихвилинні перерви, під час яких виконувати декілька фізичних вправ для м’язів спини, кінцівок, для зняття зорової напруги.

5. Вільний час дитини.

Вільний час дитини повинен використовуватися для хобі: зустрічі з друзями, спорт, допомога батькам, читання, музика і т.п. В розпорядку дня молодшого школяра для вільного часу необхідно відводити 1,5-2 години, для дитини середнього і старшого шкільного віку – 1,5-2,5 години. - повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр.

Читайте також: Нещеплені учні Рівного можуть навчатися вдома





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ